Дослідження прогностичної значущості прозапальної активації у виникненні кардіоваскулярних подій після лікування хронічної лімфоїдної лейкемії - Самура, Борис Борисович; Самура, Б. Б.; Samura, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета роботи – виявлення прогностичної значущості циркулюючого інтерлейкіну-6 і CD40 ліганду у виникненні кардіоваску¬лярних подій у пацієнтів після лікування хронічної лімфоїдної лейкемії. Матеріали та методи. У дослідження включили 193 пацієнти, які отримали лікування з приводу хронічної лімфоїдної лейкемії, період спостереження становив 12 місяців. Забір плазми крові здійснили для визначення рівня циркулюючого інтерлейкіну-6 і CD40 ліганду за допомогою імуносорбентного методу. Результати. Протягом 1 року у 29 хворих виявили прогресію основного захворювання, 8 пацієнтів виключили з дослідження у зв’язку з їхньою відсутністю на черговому візиті. Зі 156 хворих, показники яких включили в дальший аналіз, у 51 пацієнта (32,7 %) зафіксовано 216 подій: 7 смертей, що пов’язані з кардіоваскулярною патологією, 122 кардіальні аритмії, 16 карді¬альних ішемічних подій, 3 інсульти, 30 випадків хронічної серцевої недостатності, 38 госпіталізацій, що пов’язані з кардіо¬васкулярними причинами. 18 хворих померли з причин, котрі не пов’язані з серцево-судинною патологією. Медіана рівня циркулюючого інтерлейкіну-6 у пацієнтів без кардіоваскулярних подій і з кардіоваскулярними подіями становила 0,78 пг/мл (95 % довірчий інтервал [ДІ] = 0,61–1,86 пг/мл) та 1,50 пг/мл (95 % ДІ = 0,56–5,84 пг/мл) відповідно (p = 0,026). Медіана рівня циркулюючого CD40-ліганда в пацієнтів без кардіоваскулярних подій і з кардіоваскулярними подіями становила 1,24 нг/мл (95 % ДІ = 0,76–3,20 нг/мл) та 2,88 нг/мл (95 % ДІ = 1,83–6,36 нг/мл) відповідно (p = 0,076). Дані, що одержали, вказують на прямий зв’язок інтерлейкіну-6 із CD40 лігандом (r = 0,33, p = 0,04). При мультиваріантному регресійному аналізі ІЛ-6 показав властивості незалежного предиктора кардіоваскулярних подій тільки в комбінації з CD40 лігандом. Висновки. Серед пацієнтів із документованою хронічною лімфоїдною лейкемією підвищення інтерлейкіну-6 у комбінації з підвищенням CD40 ліганду може асоціюватися з виникненням кардіоваскулярних подій протягом 1 року. Інтерлейкін-6 у комбінації з CD40 лігандом може застосовуватися для прогнозу в пацієнтів на хронічну лімфоїдну лейкемію. Цель работы – выявление прогностической значимости циркулирующего интерлейкина-6 и CD40 лиганда в возникновении кардиоваскулярных событий у пациентов после лечения хронической лимфоидной лейкемии. Материалы и методы. В исследование были включены 193 пациента после лечения хронической лимфоидной лейкемии, период наблюдения составил 12 месяцев. Забор плазмы крови производился для определения уровня циркулирующего интерлейкина-6 и CD40 лиганда с помощью иммуносорбентного метода. Результаты. На протяжении 1 года у 29 пациентов выявили прогрессию основного заболевания, 8 пациентов были исключены из исследования в связи с их отсутствием на очередном визите. Из 156 пациентов, данные которых включили в дальнейший анализ, у 51 пациента (32,7 %) зафиксировано 216 событий: 7 смертей, связанных с кардиоваскулярной патологией, 122 кардиальные аритмии, 16 ишемических событий, 3 инсульта, 30 случаев хронической сердечной недостаточности, 38 госпитализаций, связанных с кардиоваскулярными причинами. Зафиксировано 18 смертей, не связанных с кардиоваскулярной патологией. Медиана циркулиру¬ющего интерлейкина-6 у пациентов без кардиоваскулярных событий составила 0,78 пг/мл (95 % ДИ – 0,61–1,86 пг/мл), у пациентов с кардиоваскулярными событиями – 1,50 пг/мл (95 % ДИ = 0,56–5,84 нг/мл) (р = 0,026). Медиана циркулирующего CD40 лиганда у пациентов без кардиоваскулярных событий составила 1,24 нг/мл (95 % ДИ – 0,76–3,20 пг/мл), у пациентов с кардиоваскулярными событиями – 2,88 нг/мл (95 % ДИ = 1,83–6,36 нг/мл) (р = 0,076). При мультивариантном регрессионном анализе интерлейкин-6 показал свойства независимого предиктора возникновения кардиоваскулярных событий только в комбинации с CD40 лигандом. Выводы. Среди пациентов с документированной хронической лимфоидной лейкемией повышение циркулирующего интерлейкина-6 в комбинации с повышенным CD40 лигандом ассоциируется с возникновением кардиоваскулярных событий на протяжении 1 года. Интерлейкин-6 в комбинации с CD40 лигандом может быть использован для прогноза у пациентов с хронической лимфоидной лейкемией. Aim: To evaluate the prognostic value of circulating interleukin-6 and CD40 ligand in patients after chronic lymphoid leukemia treatment. Materials and Methods. 193 patients with chronic lymphoid leukemia after chemotherapy were included in the study. Observation period was up to 12 months. Blood plasma samples were taken for circulating levels of interleukin-6 and CD40 ligand measurements with the help of ELISA method. Results. During observation period, 29 patients had progression of chronic lymphoid leukemia. 8 patients were excluded from the study due to their absence on the regular visit. Therefore, further analysis included 156 patients. 216 clinical events were recorded in 51 patients (32.7 %) with the following distribution: 122 cardiac arrhythmias, 16 cardiac ischemic events, 3 strokes, 30 chronic heart failures and 38 hospital admissions for cardiovascular reasons, 7 cardiovascular deaths, and 18 noncardiovascular deaths. Medians of interleukin-6 circulating levels in free-events subject cohort and subjects cohort with cardiovascular events were 0.78 ng/ml (95 % confidence interval [CI] = 0.61–1.86 ng/ml) and 1.50 ng/ml (95 % CI = 0.56–5.84 ng/ml) (p = 0.026) respectively. Medians of CD40 ligand circulating levels in free-events subject cohort and subjects cohort with cardiovascular events were 1.24 ng/ml (95 % CI = 0.76–3.20 ng/ml) and 2.88 ng/ml (95 % CI = 1.83–6.36 ng/ml) (p = 0.076) respectively. Interleukin-6 positively correlated with CD40 ligand (r = 0.33, p = 0.04). The patients with elevated levels of both interleukin-6 and CD40 ligand had increased risk of cardiovascular events, whereas CD40 ligand, T2DM, hypertension, obesity, LVEF, and multi-vessel lesion did not. Conclusions. Among patients who have been previously treated for chronic lymphoid leukemia, increased circulating interleukin-6 and CD40 ligand associated with increased cumulative cardiovascular events. Serum levels of interleukin-6 and CD40 ligand could be useful to predict the long-term outcome in patients with chronic lymphoid leukemia.
Исследование прогностической значимости провоспалительной активации в возникновении кардиоваскулярных событий после лечения хронической лимфоидной лейкемии
Predictive value of proinflammatory activation in prognosis of cardiovascular events after treatment of chronic lymphoid leukemia
Keywords: інтерлейкін-6; CD40-ліганд; хронічна лімфоїдна лейкемія; запалення; прогноз; интерлейкин-6; CD40-лиганд; хроническая лимфоидная лейкемия; воспаление; прогноз; interleukin-6; CD40-ligand; chronic lymphoid leukemia; inflammation; prognosis