Етіологія, патогенез та клініко-рентгенологічна класифікація гострої серцевої недостатності при туберкульозі органів дихання - Фещенко, Ю. І.; Гріцова, Н. А.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Ніколаєва, О. Д.; Feshenko, Yu. I.; Grіtsova, N. A.; Raznatovskaia, E. N.; Nikolaeva, O. D. (My University, 2016)
Вступ. При туберкульозі органів дихання гостра серцева недостатність є загрозливим станом для життя і вимагає проведення екстрених заходів. Мета. Розглянути етіологію, патогенез та клініко-рентгенологічну класифікацію гострої серцевої недостатності при туберкульозі органів дихання. Матеріали и методи. Аналіз даних наукових літературних джерел. Результати. У статті представлено лекційній матеріал про механізми розвитку та клініко-рентгенологічну класифікацію гострої серцевої недостатності при туберкульозі органів дихання. Висновки. Представлений лекційній матеріал рекомендовано для лікарів-інтернів фтизіатрів, лікарів-фтизіатрів, лікарів загальної практики сімейної медицини, а також для студентів вищих навчальних медичних закладів, з метою формування настороженості відносно такого критичного стану у хворих на туберкульоз органів дихання як гостра серцева недостатність. Introduction. At tuberculosis of respiratory organs acute heart failure is the life threatening condition and demands carrying out the emergency actions. Purpose. To consider an etiology, pathogenesis and clinical radiologic classification of acute heart failure at tuberculosis of respiratory organs. Materials and methods are the review of references. Results. The lecture material on mechanisms of development and clinical radiologic classification of acute heart failure at tuberculosis of respiratory organs is presented in the article. Conclusions. The presented lecture material is recommended for interns-phthisiologists, doctors-phthisiologists, general practitioners of family medicine, and also for students of higher educational medical institutions in order to form vigilance concerning such a critical condition as acute heart failure in patients with tuberculosis of respiratory organs.
Etiology, pathogenesis and clinical radiologic classification of acute heart failure at tuberculosis of respiratory organs
Keywords: туберкульоз; органи дихання; гостра серцева недостатність; класифікація; tuberculosis; respiratory organs; acute heart failure; classification