Клініко-анамнестичні особливості хворих на серцево-судинні захворювання з різними типами іпохондричної симптоматики - Дьома, Інна Станіславівна; Підлубний, Віталій Леонідович; Dema, Inna; Pidlubniy, Vitaliy; Дёма, И. С.; Подлубный, В. Л. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2018)
З метою встановлення зв'язку між клініко-анамнестичними факторами і типами іпохондричних порушень у хворих з кардіологічною патологією, які перенесли кардіоваскулярні захворювання, було обстежено 100 хворих кардіологічного відділення. Нозологічний ценз обстежених грунтувався на наявності у них кардіоваскулярної патології (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, атеросклероз) з перенесеними «судинними захворюваннями» (інфаркт міокарда, тромбоемболія легеневої артерії) і проявами іпохондричної симптоматики. Використовувалися наступні методи дослідження: клініко-анамнестичні (для вивчення історії життя та хвороби, для реконструкції та аналізу психопатогенезу іпохондричної симптоматики); клініко-психопатологічний (для ідентифікації психопатологічних характеристик іпохондричної симптоматики на клінічному рівні і для аналізу особливостей перебігу психопатологічних порушень); психодіагностичні (для встановлення рівнів і структури проявів іпохондричної симптоматики серед контингенту дослідження, а також для визначення їхніх патоперсонологічних характеристик, особливостей внутрішньої картини хвороби, спектра реакцій на психогенні чинники в структурі захворювання). Учасники дослідження були обстежені з використанням оригінального опитувальника, що згідно із зареєстрованими проявами дозволило визначити 2 основні типи іпохондрії – первинну і вторинну. За результатами дослідження виявлено, що серед пацієнтів з первинною тугою є достовірно більший досвід наочного спостереження гострих кардіогенносинкопальних станів або їх наслідків; також відзначається велика частота діагностики серцево-судинних захворювань в безпосередньому зв'язку з кардіогенною патологією. У той же час хворі з вторинною тугою частіше мають багатий досвід життя з діагностованою серцево-судинною патологією і високу частоту проявів тиску з боку членів сім'ї, що мають іпохондричні уявлення (ініціюють обстеження хворого і лімітують його фізичну активність). С целью установления связи между клинико-анамнестическими факторами и типами ипохондрических нарушений у больных с кардиологической патологией, перенесших кардиоваскулярные заболевания, было обследовано 100 больных кардиологического отделения. Нозологический ценз обследованных основывался на наличии у них кардиоваскулярной патологии (гипертоническая болезнь, ишемическая болезнь сердца, атеросклероз) с перенесенными «сосудистыми заболеваниями» (инфаркт миокарда, тромбоэмболия легочной артерии) и проявлениями ипохондрической симптоматики. Использовались следующие методы исследования: клинико-анамнестический (для изучения истории жизни и болезни, для реконструкции и анализа психопатогенеза ипохондрической симптоматики); клинико-психопатологический (для идентификации психопатологических характеристик ипохондрической симптоматики на клиническом уровне и для анализа особенностей течения психопатологических нарушений); психодиагностические (для установления уровней и структуры проявлений ипохондрической симптоматики среди контингента исследования, а также для определения их патоперсонологических характеристик, особенностей внутренней картины болезни, спектра реакций на психогенные факторы в структуре заболевания). Участники исследования были обследованы с использованием оригинального опросника, что согласно с зарегистрированными проявлениями позволило определить 2 принципиальных типа ипохондрии – первичную и вторичную. По результатам исследования выявлено, что среди пациентов с первичной ипохондрией имеется достоверно больший опыт наглядного наблюдения острых кардиогенносинкопальных состояний или их последствий; также отмечается большая частота диагностики сердечно-сосудистых заболеваний в непосредственной связи с кардиогенными заболеваниями. В то же время больные с вторичной ипохондрией чаще имеют богатый опыт жизни с диагностированной сердечно-сосудистой патологией и высокую частоту проявлений давления со стороны членов семьи, имеющих ипохондрические представления (инициируют обследование больного и лимитируют его физическую активность). In order to establish a link between clinical and anamnestic factors and types of hypochondriacal disorders in patients with cardiac pathology who had cardiovascular accidents, 100 patients of the cardiology department were examined. The nosological qualification of the examined patients was based on the presence of cardiovascular pathology (hypertension, coronary heart disease, atherosclerosis) with “vascular catastrophes” (myocardial infarction, pulmonary thromboembolism) and manifestations of hypochondria symptomatology. When carrying out the work, the following research methods were used: - clinical and anamnestic (for studying the history of life and illness, for the reconstruction and analysis of the psychopathogenesis of hypochondriacal symptomatology); clinical and psychopathological (for identification of psychopathological characteristics of hypochondria symptoms at the clinical level and for analyzing the characteristics of the course of psychopathological disorders); - psychodiagnostic (to establish the levels and structure of the manifestations of hypochondria symptoms in the study cohort, as well as to determine the pathopersonological characteristics of patients, the characteristics of the internal picture of the disease, the spectrum of reactions to psychogenic factors in the structure of the disease). The study participants were examined using the original questionnaire, which, according to the registered manifestations, allowed us to determine 2 principal types of hypochondria - primary and secondary. According to the results of the study, it was found that among patients with primary hypochondria there is a significantly greater experience of visual observation of acute cardiogenic conditions or their consequences; It also notes a high frequency of diagnostics of cardiovascular diseases in direct connection with cardiogenic catastrophes. At the same time, patients with secondary hypochondria often have a rich life experience with diagnosed cardiovascular pathology and a high incidence of pressure from family members who have hypochondriacal ideas (initiate examination of the patient and limit his physical activity).
Clinical and anamnest features of patients with serious diseases with different types of iopochondric symptomatics
Клинико-анамнестические особенности больных сердечно-сосудистыми заболеваниями с разными типами ипохондрической симптоматики
Дьома І. С. - ORCID: 0000-0003-1230-8443; Підлубний В. Л. - ORCID: 0000-0001-9371-9855
Keywords: іпохондрія; медична психологія; гіпертонічна хвороба; ішемічна хвороба серця; інсульт; hypochondria; medical psychology; hypertension; coronary heart disease; stroke; ипохондрия; медицинская психология; гипертоническая болезнь; ишемическая болезнь сердца; инсульт