Гібридні втручання при захворюваннях периферичних артерій - Волошин, Олександр Миколайович (Запоріжжя : ДЗ «Запоріз. мед. акад. післядиплом. освіти», 2017)
Вступ. Облітеруючі захворювання периферичних артерій зустрічаються у 3-10% населення, та кожен рік кількість пацієнтів зростає. У людей з атеросклеротичним ураженням судин нижніх кінцівок, включаючи асимптомні форми, достовірно знижується якість життя, а загальна смертність збільшується в 3 рази в порівнянні з загальною популяцією. В епоху малоінвазивної хірургії, особливе місце займає проблема лікування пацієнтів з багаторівневими ураженням периферичних артерій, золотим стандартом лікування котрих є «відкрита» хірургічна операція. Оцінка результатів гібридних хірургічних втручань як альтернативи, викликають все більшу зацікавленість серед судинних хірургів. Мета дослідження - оцінити результати гібридних операцій при багаторівневому ураженні периферичних артерій.