Клініко-морфологічні критерії прогресування раку прямої кишки - Колеснік, Олексій Петрович; Kolesnik, A. P.; Колесник, А. П. (My University, 2007)
Вивчено фактори, взаємопов'язані з прогресуванням раку прямої кишки (РПК) й ефективністю передопераційної променевої терапії і ад'ювантної хіміотерапії. З використанням клініко-морфологічних критеріїв погресування побудовано математичну модель, що дозоляє на діагностичному етапі прогнозувати перебіг захворювання та виживання хворого. Чутливість побудованої моделі становить 84,2 % (ВІ 70,6 % - 94,2 %), специфічність моделі - 86,3 % (ВІ 77,4 % - 93,3 %). На тестовій множині чутливість моделі становить 88,9 % (ВІ 56,1 % - 100 %), специфічність - 90,5 % (ВІ 60,5 % - 95,1 %). Визначено фактори, від яких залежить ефективність передопераційної променевої терапії та ад'ювантної хіміотерапії. У пацієнтів з низьким індексом проліферації та відсутністю експресії індукованої синтази оксиду азоту передопераційна променева терапія не покращує виживання. У хворих з високим індексом проліферації до початку лікування за незначного зниження індексу проліферації після передопераційної променевої терапії необхідне проведення хворих на РПК з високим індексом проліферації та високою експресією індукованої синтази оксиду азоту.
Сliniko-morfologycal criterea of progression cancer of rectum
Клинико-морфологические критерии прогрессирования рака прямой кишки
Keywords: рак прямої кишки; променева терапія; ад’ювантна хіміотерапія; rectal cancer; preoperative radiotherapy; adjuvant chemotherapy; рак прямой кишки; лучевая терапия; адъювантная химиотерапия