Дотримання здоров’язбережувальних технологій: результати - Малахова, Світлана Миколаївна; Коваленко, Вікторія Анатоліївна; Малахова, С. Н.; Коваленко, В. А.; Malakhova, S. N.; Kovalenko, V. A. (Українська медична стоматологічна академія, 2016)
В статті представлені результати анкетування 128 студентів II курсу Запорізького державного медичного університету. Анкетування включало питання стосовно тривалості роботи біля комп’ютеру, змін фізичного і психосоматичного стану студентів та дотримання правил безпечно- го користування персональним комп’ютером. Встановлено, що більшість користувачів персонального комп’ютеру з дитинства проводять необмежену кількість часу у вільному доступі перед екраном монітора. При цьому більшість з них не дотримуються правил безпеки, які в великому об’ємі надаються засобами інформації: неприпустимість харчування в процесі роботи, необхідність контролювати правильне положення тулуба, верхніх і нижніх кінцівок, дотримуватись перерв в роботі і приділяти достатню увагу режиму рухової активності. Отже, однозначно, комп’ютер є не- від’ємною частиною сьогодення і користувачі не в змозі відмовитись від його використання. Але зневажаючи правилами безпечної роботи, провокують розвиток патологічних станів, які погіршують якість життя. В статье представлены результаты анкетирования 128 студентов II курса Запорожского государственного медицинского университета. Анкетирование включало вопросы относительно продолжительности работы у компьютера, изменений физического и психосоматического состояния студентов и соблюдения правил безопасного пользования персональным компьютером. Установлено, что большинство пользователей персонального компьютера с детства проводят неограниченное количество времени в свободном доступе перед экраном монитора. При этом большинство из них не соблюдают правила безопасности, которые в большом объеме предоставляются средствами информации: недопустимость приема пищи в процессе работы, необходимость контролировать правильное положение туловища, верхних и нижних конечностей, соблюдать перерывы в работе и уделять достаточно внимания режиму двигательной активности. Таким образом, в настоящее время однозначно компьютер является неотъемлемой частью современности, и пользователи не в состоянии от него отказаться. Но, пренебрегая правилами безопасной работы, провоцируют развитие патологических состояний, ухудшающих качество жизни. This article presents the results of the survey involved 128 second-year students of Zaporozhye State Medical University. Questionnaire included questions on the duration of PC or other e-devices operating per day, changes in the physical and psychosomatic condition of students and observance of the rules of safe use of PC. It has been found out that the most of PC users have been spending unlimited time in front of PC monitor screen since their childhood. The majority of them do not observe the safety rules, which are constantly announced by mass media, among which inadmissibility of eating during PC operating, the need to control the right position of the trunk, upper and lower extremities, keeping breaks and paying enough attention to the regime of physical activity. Thus, at the present time computers have definitely become an integral part of the life and users are not able to give it up. But ignoring the safe operation of the rules provokes the development of pathological conditions that can impair quality of life.
Соблюдение здоровьесохраняющих технологий: результаты
Compliance with health care technologies: survey results
Keywords: студенти; комп’ютер; здоров’язбережувальні технології; студенты; компьютер; здоровьесохраняющие технологии; students; computer; health preservation technologies