Оцінювання показників якості життя у хворих на уратний нефролітіаз, коморбідний із метаболічним синдромом - Білай, Сергій Іванович; Bilai, S. I.; Белай, С. И. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – дослідити показники якості життя у хворих на УН, коморбідний із метаболічним синдромом (МС). Матеріали та методи. У дослідження залучили 65 хворих на УН та УН, коморбідний із МС. У контрольній групі – 21 пацієнт з УН, які отримували традиційну терапію. У групі порівняння – 21 хворий на УН, коморбідний із МС, котрим призначили традиційну терапію та лікарські засоби, що корегують метаболічні порушення. В основній групі – 23 пацієнти з УН і коморбідним МС, які отримували квертин на тлі традиційної терапії та лікарських засобів, що корегують метаболічні порушення. Для оцінювання якості життя застосували анкету WISQOL, яка включала 4 домени: соціальний вплив (СВ), емоційний вплив (ЕВ), вплив на здоров’я (ВЗ) і вплив на життєву діяльність (ВЖ). Стан пацієнтів оцінювали до лікування та через 1,5–6,0 місяця. Результати. У хворих основної групи після лікування спостерігали підвищення показника ЕВ, у хворих групи порівняння – показників ЕВ, ВЖ і ВЗ. Ефективність квертину підтверджена підвищенням ВЖ, СВ, ВЗ. The aim of the research is to study quality of life indicators in patients with UN comorbid with metabolic syndrome. Materials and methods. The study included 65 patients with UN and UN comorbid with MS. In the control group, there were 21 patients with UN who received traditional therapy. The comparison group comprised 21 patients with UN comorbid with MS, who received both traditional therapy and drugs that correct metabolic disorders. The main group consisted of 23 patients with UN comorbid with MS, who took quertin against the background of the traditional therapy and drugs that correct metabolic disorders. To assess the quality of life, the WISQOL questionnaire was used, which included 4 domains: social impact (SI), emotional impact (EI), health impact (HI) and impact on life activity (ILA). The patients’ condition was assessed before treatment and after 1.5–6.0 months. Results. After the treatment, main group patients demonstrated an increase of EI indicator; comparison group patients demonstrated an increase in EI, ILA, and HI indicators. The efficacy of quertin was confirmed by an increase in ILA, SI, and HI indicators. Цель работы – исследовать показатели качества жизни у больных УН, коморбидным с метаболическим синдромом (МС). Материалы и методы. В исследование включили 65 больных УН и УН, коморбидным с МС. В контрольной группе – 21 пациент с УН, которые принимали традиционную терапию. В группе сравнения – 21 больной УН, коморбидным с МС, которым назначена традиционная терапия и лекарственные средства, корригирующие метаболические нарушения. В основной группе – 23 пациента с УН, коморбидным с МС, которые принимали квертин на фоне традиционной терапии и лекарственных средств, корригирующих метаболические нарушения. Для оценки качества жизни применили анкету WISQOL, которая включала 4 домена: социальное влияние (СВ), эмоциональное влияние (ЭВ), влияние на здоровье (ВЗ) и влияние на жизненную активность (ВЖ). Состояние пациентов оценивали до лечения и через 1,5–6,0 месяца. Результаты. У больных основной группы после лечения отмечено повышение показателей ЭВ, у больных группы сравнения – показателей ЭВ, ВЖ и ВЗ. Эффективность квертина подтверждена повышением показателей ВЖ, СВ, ВЗ.
Assessment of the quality of life indicators in patients with urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome
Оценка показателей качества жизни у больных уратным нефролитиазом, коморбидным с метаболическим синдромом
Білай С. І. - ORCID ID: 0000-0001-5210-737
Keywords: уратний нефролітіаз; метаболічний синдром; якість життя; urate nephrolithiasis; metabolic syndrome; quality of life; уратный нефролитиаз; метаболический синдром; качество жизни