Клініко-мікробіологічні особливості перебігу муковісцидозу у дітей великого промислового міста - Ільченко, С. І.; Ильченко, С. И.; Ilchenko, S. I. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
З метою визначення сучасних клініко-мікробіологічних особливостей перебігу муковісцидозу у дітей та підлітків проаналізували статистичні дані щодо поширення муковісцидозу серед цього контингенту пацієнтів у м. Дніпропетровську за останні п’ять років. Вивчили клініко-амнестичні та мікробіологічні дані 35 хворих, використовуючи рентгенологічні, сонографічні, спірометричні мікробіологічні дослідження. Уточнили структуру захворювання за клінічними формами та мікробіоценозом дихальних шляхів. Встановили фактори, що знижують якість життя пацієнтів та є причиною несприятливого прогнозу перебігу захворювання, зокрема порушення нутритивного статусу та наявності в харкотинні неферментуючих грамнегативних патогенів із високою резистентністю до антибактеріальних засобів. Це свідчить про необхідність більш ретельного підбору терапії, бо діти з ідентифікованою резистентною мікрофлорою дихальних шляхів мають підвищений ризик важкого та ускладненого перебігу муковісцидозу. С целью определения современных клинико-микробиологических особенностей течения муковисцидоза проанализированы статистические данные по распространенности муковисцидоза среди данного контингента пациентов в г.Днепропетровскe за последние пять лет. Изучены клинико-амнестические и микробиологические данные 35 больных с использованием рентгенологических, сонографических, спирометрических, микробиологических исследований. Уточнена структура заболевания по клиническим формам и микробиоценозом дыхательных путей. Установлены факторы, снижающие качество жизни пациентов и определяющие неблагоприятный прогноз течения заболевания, в частности нарушения нутритивного статуса и наличия в мокроте неферментирующих грамотрицательных бактерий с высокой резистентностью к антибактериальным средствам. Это свидетельствует о необходимости более тщательного подбора терапии, потому что дети с идентифицированной резистентной микрофлорой дыхательных путей имеют повышенный риск тяжелого и осложненного течения муковисцидоза. Aim. Statistical dataabout the prevalence of cystic ﬁbrosis in children and adolescents in Dnipropetrovskfor last 5 years were analyzed to determine the clinical and microbiological peculiarities of cystic ﬁbrosis. Methods and results.Analysis of the clinical and microbiological data of 35 patients using clinical and medical history, an assessment of physical development, radiological, sonographic, spirometric, microbiological examinationswas studied. The structure of the disease according to the clinical forms and respiratory tract microbiotawas speciﬁed. Factors reducing the quality of life of patients and causing unfavorable prognosis of the disease, including violations of nutritional status and the presence of sputum gram negative pathogens with high resistance to antibacterial agentswere studied. Conclusion.This demonstrates the necessity of more careful selection of therapy because children with identiﬁed resistant respiratory tract microbiota are at increased risk of severe and complicated course of CF.
Клинико-микробиологические особенности течения муковисцидоза у детей большого промышленного города
Clinical and microbiological peculiarities of mucoviscidosis course in children of big industrial city
Keywords: муковісцидоз; діти; підлітки; прогноз; антибіотикорезистентність; муковисцидоз; дети; подростки; антибиотикорезистентность; Сystic Fibrosis; Child; Adolescent; Prognosis; Antibiotic Resistance