Удосконалення профілактики та лікування назофарингеальних проявів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у дітей - Гребенюк, Лариса Василівна; Hrebeniuk, L. V. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності профілактики та лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у дітей з назофарингеальними проявами. Для вирішення поставленої мети обстежено 88 дітей, які при проведених клініко-анамнестичних та інструментальних дослідженнях (добовий рН-моніторинг в стравоході) були розподілені на чотири групи: 1 група (основна група) - 22 дитини (середній вік - 4,14±0,25 років), в яких було діагностовано гастроезофагеальну рефлюксну хворобу з назофарингеальними проявами, 2 група - 22 дитини (середній вік - 4,14±0,19) з хронічною ЛОР патологією без ГЕРХ, 3 група - 22 дитини (середній вік - 4,8±0,25) з ГЕРХ без проявів з боку ЛОР органів, групу контролю (4 група) склали 22 дитини без патології з боку шлунково - кишкового тракту (ШКТ) та ЛОР органів. Для дітей з назофарингеальними проявами ГЕРХ притаманні специфічні для ГЕРХ скарги, а саме біль у животі та за грудиною (63,6 %), відрижка (54,5 %), симптом «мокрої плями» (86,4 %) та порушення сну (68,2 %) (р<0,05), а також покашлювання після їжі та ранкова осиплість голосу, що додатково з визначенням гіперемії гортані та набряку голосових зв'язок може свідчити про ларингофарингеальний рефлюкс (ЛФР). Діти з назофарингеальними проявами ГЕРХ мають гіпертрофію мигдаликів 3 ступеню у 81,8 % випадків, більш часті епізоди стоматиту, поширені каріозні ураження зубної емалі, географічний язик та наявність нальоту і слідів відбитків зубів на язику. До того ж, ці діти хворіють на ГРЗ достовірно частіше ніж діти з ГЕРХ без проявів з боку ЛОР органів (р<0,05) та частіше потребують в лікуванні антибактеріальні препарати, ніж діти з хронічною ЛОР патологією без ГЕРХ (р<0,05). Особливістю дітей з ГЕРХ є наявність в анамнезі частих та рясних зригувань в перші місяці життя (р=0,0001). А для дітей з назофарингеальними проявами ГЕРХ є притаманною наявність проявів рахіту та більш пізні строки прорізування зубів (після року), що може бути пов’язано з недостатнім надходженням вітаміну О. Встановлено, що відсутність вживання вітаміну О вагітними жінками, а надалі відсутність вживання вітаміну D дитиною взагалі та після першого року життя, збільшує ризик розвитку ГЕРХ з назофарингеальними проявами в 3,51 та 3,99 рази відповідно. The thesis deals with the improvement of the prevention and treatment of gastroesophageal reflux diseases in children with nasopharyngeal signs. For the study, 88 children were examined; during clinical-anamnestic and instrumental studies (daily pH monitoring in the esophagus), they were divided into four groups: group 1 (main group) comprised 22 children (mean age - 4.14 ± 0, 25 years), diagnosed with gastroesophageal reflux disease with nasopharyngeal signs; group 2 included 22 children (mean age - 4.14 ± 0.19) with chronic ENT pathology without GERD; group 3 contained 22 children (mean age - 4, 8 ± 0.25) with GERD without ENT signs, the control group (group 4) consisted of 22 children without pathology of the gastrointestinal tract (GIT) and ENT organs. Children with GERD with nasopharyngeal signs have GERD-specific complaints, namely abdominal and chest pain (63.6 %), belching (54.5 %), "wet spot" symptom (86.4 %) and sleep disturbances (68.2 %) (p <0.05), as well as coughing after eating and morning hoarseness, which in addition to laryngeal hyperemia and edema of the vocal cords may indicate laryngopharyngeal reflux (LFR).Children who have GERD with nasopharyngeal signs present with grade 3 tonsil hypertrophy (81.8 %), more frequent episodes of stomatitis, common carious lesions of tooth enamel, mappy tongue, plaque and tooth marks on the tongue. In addition, these children suffer from ARI significantly more often than children with GERD without ENT signs (p <0.05) and need treatment with antibacterial drugs more often than children with chronic ENT pathology without GERD (p <0.05). A feature of children with GERD is a history of frequent and profuse vomiting in the first months of life (p = 0.0001). Besides, children with nasopharyngeal signs of GERD present with rickets and belated dentition (after a year), which may be associated with insufficient vitamin D intake. It was found that the deficiency of vitamin D in pregnant women, and subsequent deficiency of vitamin D in children in general and after the first year of life increases the risk of developing GERD with nasopharyngeal signs in 3.51 and 3.99 times, respectively.
Improvementof the prevention and treatment of nasopharyngeal signs of gastroesophageal reflux disease in children
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; назофарингеальні прояви; хронічний тонзиліт; діти; дошкільний вік; патологічний гастроезофагеальний рефлюкс; Haemophilus influenzae; мукозальний імунітет; антимікробні пептиди; кателіцидин; а-дефензини 13; вітамін D; 25 (OH )D3; 1,25 (OH )2D; ВДЗБ (вітамін D зв'язуючий білок); gastroesophagealreflux disease; nasopharyngeal signs; chronic tonsillitis; children; preschoolage; pathological gastroesophageal reflux; mucosal immunity; antimicrobial peptides; cathelicidin; a-defensins 1-3; vitamin D; 25 (OH )2D; VDBP (vitamin D-binding protein)