Ефективність використання Α2-агоністів в небаріатричній лапароскопічній хірургії у хворих з ожирінням - Воротинцев, Сергій Іванович; Воротынцев, С. И.; Vorotyntsev, S. І. (Полтава: Українська медична стоматологічна академія, 2017)
Резюме. В роботі проведене дослідження ефективності використання α2-адреноміметика дексмедетомідина як компонента загальної анестезії при виконанні лапароскопічної холецистектомії та фундоплікації у пацієнтів з ожирінням. Виявлено, що інфузія дексмедетомідину в дозі навантаження 1 мкг/кг ІМТ в/в протягом 10 хв. до операції та підтримуючий дозі 0,5 мкг/кг ІМТ/год інтраопераційно запобігає збільшенню частоти серцевих скорочень та артеріального тиску у пацієнтів на етапах інтубації трахеї, накладання пневмоперитонеуму та екстубації трахеї (p<0,05), зменшує в 1,5 рази потребу в наркотичних аналгетиках під час операції (p<0,05), пролонгує в 6 разів безболісний період після операції (p<0,05), попереджає інцидентність післяопераційної депресії дихання (p<0,05), що робить його ідеальним ад’ювантом анестезії при лапароскопічних операціях у пацієнтів з ожирінням. Резюме. В работе проведено исследование эффективности использования α2-адреномиметика дексмедетомидина как компонента общей анестезии при выполнении лапароскопической холецистэктомии и фундопликации у пациентов с ожирением. Выявлено, что инфузия дексмедетомидина в нагрузочной дозе 1 мкг/кг ИМТ в/в в течение 10 мин. до операции и поддерживающей дозе 0,5 мкг/кг ИМТ/час интраоперационно предупреждает увеличение частоты сердечных сокращений и артериального давления у пациентов на этапах интубации трахеи, наложения пневмоперитонеума и экстубации трахеи (p<0,05), уменьшает в 1,5 раза потребность в наркотических аналгетиках во время операции (p<0,05), пролонгирует в 6 раз безболевой период после операции (p<0,05), предупреждает инцидентность послеоперационной депрессии дыхания (p<0,05), что делает его идеальным адъювантом анестезии при лапароскопических операциях у пациентов с ожирением. Abstract. Laparoscopy in obese patients has become the main technique during operations on the organs of abdominal cavity because it facilitates the surgery process and reduces the number of postoperative complications. But during pneumoperitoneum stress hemodynamic instabilities that can cause the increase of cardiac ischemia. In general practice to avoid this they use opioid analgesics, benzodiazepines, beta-blockers, calcium channel blockers and vasodilators – drugs that are not always prescribed for patients with obesity. α2-agonists because of their anxiolytic, sedative, sympatholytic and analgesic properties are widely used in bariatric surgery and laparoscopic surgery in patients without obesity. The aim of our work was to evaluate the hemodynamic response, sedative effect and the need for analgesics in obese patients during the first 24 hours after non-bariatric laparoscopic surgery under general anesthesia with dexmedetomidine’s use.
Эффективность использования A2-агонистов в небариатрической лапароскопической хирургии у больных с ожирением
Efficiency of the A2-agonists’ use in a non-bariatric laparoscopic surgery in patients with obesity
Keywords: ожиріння; лапароскопічна небаріатрична хірургія; Α2-агоністи; дексмедетомідин; ожирение; лапароскопическая небариатрическая хирургия; Α2-агонисты; дексмедетомидин; obesity; laparoscopic non-bariatric surgery; Α2-agonists; dexmedetomidin