Гендерные особенности клинического течения прогрессирующей стенокардии у больных сахарным диабетом 2 типа - Сыволап, В. Д.; Михайловская, Н. С.; Ван, Гуань; Сиволап, Віктор Денисович; Михайловська, Наталія Сергіївна; Syvolap, V. D.; Mikhailovskaya, N. S.; Wang, Guan (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Изучены гендерные особенности клинического течения прогрессирующей стенокардии у больных сахарным диабетом 2 типа. Установлено, что у больных с прогрессирующей стенокардией и сахарным диабетом 2 типа независимо от пола преобладают выраженные метаболические нарушения, определяется более частая ассоциация заболевания с ожирением и артериальной гипертензией. У женщин достоверно чаще наблюдают аритмические осложнения, у мужчин отмечают более высокий функциональный класс сердечной недостаточности. По данным эходопплеркардиоскопии для женщин характерно преобладание 1 типа диастолической дисфункции левого желудочка на фоне концентрической гипертрофии миокарда, для мужчин – более выраженная дилатация камер сердца, систолическая дисфункция, нарушение диастолической функции левого желудочка по типу псевдонормализации на фоне эксцентрической гипертрофии миокарда левого желудочка. Вивчено гендерні особливості клінічного перебігу прогресуючої стенокардії у хворих на цукровий діабет 2 типу. Встановлено, що у хворих з прогресуючою стенокардією та цукровим діабетом 2 типу незалежно від статі переважають важкі метаболічні порушення, визначено частішу асоціацію захворювання з ожирінням та артеріальною гіпертензією. Перебіг захворювання у жінок з цукровим діабетом 2 типу частіше супроводжується аритмічними ускладненнями, а у чоловіків відзначають вищий функціональний клас серцевої недостатності. За даними еходопплеркардіоскопії для жінок характерним є переважання 1 типу діастолічної дисфункції лівого шлуночка на фоні концентричної гіпертрофії міокарда, для чоловіків – вираженіша дилатація камер серця, систолічна дисфункція, порушення діастолічної функції лівого шлуночка за типом псевдонормалізації на фоні ексцентричної гіпертрофії міокарда лівого шлуночка. Gender clinical features of progressive angina pectoris in 35 patients with type 2 diabetes were studied. Was found that regardless of sex in patients with progressive angina pectoris and type 2 diabetes, dominate expressed metabolic disorders, and they has more frequent association with obesity and hypertension. Course of the disease in women with type 2 diabetes were signifi cantly more accompanied by arrhythmic events for men - a higher functional class of heart failure. According to echocardioscopy for women is more typical predominance of one type of diastolic dysfunction of the left ventricle on the background of concentric hypertrophy, or men – more marked dilatation of the heart chambers, systolic dysfunction, left ventricular diastolic dysfunction by the type of pseudonormalization on the background eccentric left ventricular hypertrophy.
Гендерні особливості клінічного перебігу прогресуючої стенокардії у хворих на цукровий діабет 2 типу
Gender clinical features of progressive angina pectoris in patients with type 2 diabetes
Keywords: прогрессирущая стенокардия; сахарный диабет 2 типа; клиническое течение; гендерные особенности; прогресуюча стенокардія; цукровий діабет 2 типу; клінічний перебіг; гендерні особливості; progressive angina; type 2 diabetes; clinical course; gender features