Питання формування комунікативних навичок студентів на клінічній педіатричній кафедрі - Кизима, Наталя Володимирівна; Радутна, Олена Анатоліївна (Українська медична стоматологична академія, 2017)
Медицина – особлива сфера спілкування. До загальних якостей медичного працівника відносяться професійні якості, моральні цінності та комунікативні навички. Студенти, коли починають курацію, мають певні труднощі щодо комунікації. Завданням цього дослідження була оцінка рівня комунікабельності як можливої причини труднощів спілкування з пацієнтами серед студентів третього курсу медичних факультетів університету. Використали тест В.Ф. Ряховського. В результаті, студенти мають достатній рівень комунікабельності, більшість занадто товариська, що теж обумовлює труднощі при спілкуванні з пацієнтами, їх недовіру. Необхідно вивчення та впровадження зарубіжного досвіду з розвитку комунікативної культури, тренінгів комунікативних здібностей. Доречним може бути доповнення занять з курації пацієнтів питаннями щодо удосконалення комунікативної культури з обов’язковим особистим спілкуванням кожного студента з хворими після тренінгів. Medicine is a special sphere of communication. The main characteristics of medical staff are: professional and communicative skills and ethical values. Students starting treatment of patients face some troubles with communication. The main goal of this investigation was to estimate the level of sociability as the possible reason of problems in communication with patients among students of the third year of the 95 university medical departments. V.F. Riakhovskyi test was used. As a result it was found out that students are sociable enough, the majority of them is too friendly and it also causes problems with patients (sometimes distrust). The study as well as the implementation of foreign experience of communicative culture development and interpersonal skills trainings is needed. It can also be suitable to complete the classes of patients treatment with questions about improvement of communicative culture with compulsory personal communication of each student with patients after trainings. Медицина – особая сфера общения. К характеристикам медицинского работника относятся профессиональные качества, нравственные ценности и коммуникативные навыки. Студенты, начинающие курацию больных, отмечают трудности коммуникации. Задачей данного исследования была оценка уровня коммуникабельности как возможной причины трудностей общения с пациентами среди студентов третьего курса медицинских факультетов университета. Использовали тест В.Ф. Ряховского. В результате, студенты имеют достаточный уровень коммуникабельности. Большинство слишком общительны, вплоть до панибратства, что тоже обусловливает трудности при общении с пациентами, их недоверие. Необходимо изучение и внедрение зарубежного опыта по развитию коммуникативной культуры, тренингов коммуникативных способностей. Уместно дополнить занятия с курацией пациентов вопросами по совершенствованию коммуникативной культуры с обязательным личным общением каждого студента с больными после тренингов.
Keywords: комунікативні навички; студент; пацієнт; клінічна кафедра; communicative skills; student; patient; clinical department; коммуникативные навыки; пациент; клиническая кафедра