Принципи метаболітотропної терапії у педіатричній практиці. Клініко-фармакологічна характеристика сучасних метаболітотропних засобів (частина 2) - Бєленічев, Ігор Федорович; Горчакова, Н.; Кучковський, Олег Миколайович; Риженко, Віктор Павлович; Варавка, І.; Варванський, П.; Горова, Е.; Belenichev, I. F.; Gorchakova, N.; Kuchkovskyi, O. M.; Ryzhenko, V. P.; Varavka, I.; et al. (My University, 2022)
У статті автори на підставі власних досліджень, а також базуючись на результатах інших учених, представили сучасні уявлення про молекулярно-біохімічні механізми антисидатної, протиішемічної, антигіпоксичної, нейропротективної, кардіопротективної, ендотеліопротективної дії сучасних метаболітотропних засобів та їх лікарських форм. У статті описані механізми дії та фармакологічні властивості таких лікарських засобів та дієтичних добавок спеціального призначення, як глутамінова кислота та її солі, естрогени та фітоестрогени, аспарагінова кислота та її комбіновані препарати, L-аргінін, ГАМК, її похідні та комбінації на її основі, Д-глюконова кислота та препарати на її основі, гліцин, глуторедоксин, N-ацетилцистеїн, триптофан, метіонін, карнозин, нікотинамід, бурштинова кислота та її солі, біофлаваноїди та тіотриазолін. Описано особливості призначення цих препаратів у педіатричній практиці. У статті описані підходи до розробки та створення нових метаболітотропних засобів. The authors in the article, based on their own research, as well as based on the results of other scientists, presented modern ideas about the molecular-biochemical mechanisms of antioxidant, anti-ischemic, anti-hypoxic, neuroprotective, cardioprotective, endothelioprotective action of modern metabolitotropic agents and their dosage forms. The article describes the mechanisms of action and pharmacological properties of such drugs and special dietary supplements as glutamic acid and its salts, estrogens and phytoestrogens, aspartic acid and its combined preparations, L-arginine, GABA, its derivatives and combinations based on it, D-gluconic acid and preparations based on it, glycine, glutoredoxin, N-acetylcysteine, tryptophan, methionine, carnosine, nicotinamide, succinic acid and its salts, bioflavonoids and thiotriazoline. The peculiarities of prescribing these drugs in pediatric practice are described. The article describes approaches to the development and creation of new metabolitotropic agents.
Principles of metabolithotropic therapy in pediatric practice. Clinical and pharmacological characteristics of modern metabolithotropic agents (part 2)
Бєленічев І. Ф. - ORCID: 0000-0003-1273-5314 Кучковський О. М. - ORCID: 0000-0002-0548-0029 Риженко В. П. - ORCID: 0000-0003-3466-7148
Keywords: протиішемічна активність; енерготопна активність; нейропротективна активність; ендотеліопротективна активність; амінокислоти; тіотриазолін; естрогени; anti-ischemic activity; energizing activity; neuroprotective activity; endothelioprotective activity; amino acids; thiotriazoline; estrogens