Фармакогностичне дослідження культивованих видів роду Primula L. - Сініченко, А. В.; Sinichenko, A. V. (Запорізький державний медичний університет, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2020)
Дисертаційна робота присвячена комплексному фармакогностичному вивченню надземних і підземних органів трьох культивованих видів роду Primula L. (примули зубчастої дрібнозубчастої) – Primula denticulatа Smith, примули Юлії – Primula juliae Kusn., примули скельної – Primula saxatilis Коm.). У досліджуваних об’єктах встановлено якісний склад і визначено кількісний вміст основних груп БАР: кислот органічних та аскорбінової, вуглеводів, жирних та амінокислот, речовин фенольного характеру (кислот гідроксикоричних, флавоноїдів, кумаринів, конденсованих дубильних речовин, антоціанів), тритерпенових сапонінів. Спектрофотометричним методом встановлено кількісний вміст суми вільних органічних та аскорбінової кислот у надземних та підземних органах Primula denticulate Smith, Primula juliae Kusn., та Primula saxatilis Коm. Вміст суми вільних кислот органічних у перерахунку на кислоту яблучну становив: у примули зубчастої листках – (1,97±0,01) %, квітках – (1,68±0,01) %, кореневищах з коренями – (1,33±0,01) %; у п. Юлії листках – (1,48±0,01) %, квітках – (1,33±0,01) %, кореневищах з коренями – (1,01±0,01) %; у п. скельної листках– (2,01±0,01) %, квітках – (1,75±0,01) %, кореневищах з коренями – (1,34±0,01) %; вміст кислоти аскорбінової: у п. зубчастої листках – (1,19±0,03) %, квітках – (0,72±0,03) %, у кореневищах з коренями – (0,53±0,02) %; у п. Юлії листках – (1,46±0,04) %, квітках – (1,25±0,05) %, у кореневищах з коренями – (0,44±0,02) %; у п. скельної листках – (1,55±0,06) %, квітках – (1,09±0,04) %, у кореневищах з коренями – (0,51±0,01) %. Методом ТШХ ідентифіковано такі органічні кислоти: у примули зубчастої листках – яблучну, щавлеву, бурштинову, бензойну, саліцилову, винну та лимонну, у квітках – щавлеву, винну, яблучну, бензойну і бурштинову, у кореневищах з коренями – щавлеву, яблучну, лимонну, саліцилову та бензойну; у п. Юлії листках– винну, бензойну, лимонну, яблучну, бурштинову, щавлеву та саліцилову, у квітках – бензойну, бурштинову, лимонну та яблучну, у кореневищі з коренями – щавлеву, лимонну, яблучну, саліцилову та бензойну; у п. скельної листках – яблучну, бурштинову, винну, саліцилову та щавлеву, у квітках – винну, саліцилову, щавлеву, бурштинову, яблучну та бензойну, у кореневищах з коренями – яблучну, щавлеву, саліцилову та бурштинову кислоти. Спектрофотометричним методом у трьох культивованих видах роду Primula L. визначено кількісний вміст сполук фенольної природи: суми фенольних сполук (у листках – (5,20±0,03) %, (5,06±0,02) %, (5,47±0,03) %; у квітках – (4,98±0,02) %, (4,90±0,02) %, (6,24±0,02) %; у кореневищах з коренями – (1,11±0,02) %, (1,46±0,01) %, (0,87±0,01) %); суми гідроксикоричних кислот (у листках – (4,20±0,02) %, (3,96±0,02) %, (6,24±0,03) %; у квітках – (3,74±0,01) %, (4,63±0,02) %, (4,98±0,02) %; у кореневищах з коренями – (2,01±0,01) %, (1,49±0,01) %, (2,40±0,01) %); суми флавоноїдів (у листках – (4,64±0,02) %, (3,91±0,04) %, (2,19±0,01) %; у квітках – (4,32±0,01) %, (3,85±0,02) %, (3,06±0,02) %; у кореневищах з коренями – (0,08±0,01) %, (1,09±0,01) %, (0,29±0,01) %); танінів (у листках – (2,35±0,01) %, (1,61±0,01) %, (2,38±0,01) %; у квітках – (1,80±0,01) %, (1,46±0,01) %, (2,38±0,01) %; у кореневищах з коренями – (1,64±0,01) %, (1,11±0,02) %, (1,64±0,01) %); поліфенолів (у листках – (8,01±0,01) %, (7,43±0,01) %, (8,95±0,01) %; у квітках – (7,94±0,01) %, (7,21±0,01) %, (8,86±0,01) %; у кореневищах з коренями – (7,32±0,01) %, (5,24±0,04) %, (7,35±0,01) % відповідно). У примули зубчастої, п. Юлії та п. скельної квітках визначено кількісний вміст антоціанів – (1,08±0,03) %, (1,12±0,03) %, (0,95±0,02) % відповідно. Методом ВЕРХ у трьох досліджуваних об’єктах визначено індивідуальні фенольні сполуки: у листках та квітках – компоненти дубильних речовин (епігалокатехін, галокатехін, катехін, епікатехін, епікатехін галат, катехін галат) та вільні кислоти галову і елагову; у надземних та підземних органах індивідуальні гідроксикоричних кислоти (гідроксифенілоцтову, хлорогенову, розмаринову, кофейну, р-кумарову, ферулову, сирінгову, синапову, цинамову та хінну кислоти), флавоноїдів (кверцетин, ізокверцитрин, лютеолін, апігенін, гіперозид, рутин, кемпферол) та кумарини (скополетин, умбеліферон, кумарин,). У найбільшій кількості в примули зубчастої листках містяться епігалокатехін, ізокверцитрин та р-кумарова кислота – 1,25 %, 0,44 % та 0,07 % відповідно, у квітках – епігалокатехін, ізокверцитрин та розмаринова кислота (0,35 %, 0,61 % та 0,41 % відповідно), у кореневищах з коренями – рутин (0,016 %) та хлорогенова кислота (0,005 %); у п. Юлії листках – галокатехін, апігенін та р-кумарова кислота (0,92 %, 0,32 % та 0,01 % відповідно), у квітках – епігалокатехін, апігенін та хлорогенова кислота (0,46 %, 0,37 % та 0,28 % відповідно), у кореневищах з коренями – рутин (0,05 %) та хлорогенова кислота (0,004 %); у п. скельної листках– епігалокатехін, апігенін та кофейна кислота (0,45 %, 0,17 % та 0,27 % відповідно), у квітках – епігалокатехін, апігенін та хлорогенова кислота (3,21 %, 0,25 % та 0,19 % відповідно), у кореневищах з коренями рутин (0,014 %) та ферулова кислота (0,006 %). The thesis presents results of the comprehensive pharmacognostical study of over ground and underground organs of three cultivated species of the genus Primula L. (drumstick primrose – Primula denticulate Smith, Julia’s primrose – Primula juliae Kusn., rock primrose – Primula saxatilis Kom.). For the studied objects, we have determined qualitative and quantitative composition of the major groups of BAS: ascorbic and organic acids, carbohydrates, amino and fatty acids, phenolic substances (hydroxycinnamic acids, flavonoids, coumarins, condensed tannins, anthocyanins), triterpenoid saponins. By the spectrophotometric method for the over ground and underground organs of Primula denticulate Smith, Primula juliae Kusn., та Primula saxatilis Коm. we have determined the quantitative content of ascorbic acid and free organic acids. The amount of free organic acids was: in the drumstick primrose leaves – (1,97±0,01) %, in the flowers – (1,68±0,01) %, in the rhizomes with roots – (1,33±0,01) %; in the Julia’s primrose leavs – (1,48±0,01) %, in the flowers – (1,33±0,01) %, in the rhizomes with roots – (1,01±0,01) %; in the rock primrose leaves – (2,01±0,01) %, in the flowers – (1,75±0,01) %, in the rhizomes with roots – (1,34±0,01) %; content of ascorbic acid: in the drumstick primrose leaves – (1,19±0,03) %, in the flowers – (0,72±0,03) %, in the rhizomes with roots – (0,53±0,02) %; in the Julia’s primrose leaves – (1,46±0,04) %, in the flowers – (1,25±0,05) %, in the rhizomes with roots – (0,44±0,02) %; in the rock primrose leaves – (1,55±0,06) %, in the flowers – (1,09±0,04) %, in the rhizomes with roots – (0,51±0,01) %. By TLC method we identified the following organic acids: in the drumstick primrose leaves – oxalic, succinic, benzoic, salicylic, tartaric and citric, in the flowers – oxalic, tartaric, malic, benzoic and succinic, in the rhizomes with roots – oxalic, malic, citric, salicylic and benzoic; in the Julia’s primrose leaves – tartaric, benzoic, citric, malic, succinic, oxalic and salicylic, in the flowers – benzoic, succinic, citric and malic acids, in the rhizomes with roots – oxalic, citric, malic, salicylic and benzoic; in the rock primrose leaves – malic, succinic, tartaric, salicylic and oxalic, in the flowers – tartaric, salicylic, oxalic, succinic, malic and benzoic acids, in the rhizomes with roots – malic, oxalic, salicylic and succinic acids. Using the spectrophotometric method we defined the quantitative content of phenolic substances in the drumstick primrose, Julia’s primrose, rock primrose as follows: amount of phenolic compounds (in the leaves – (5,20±0,03) %, (5,06±0,02) %, (5,47±0,03) %; in the flowers – (4,98±0,02) %, (4,90±0,02) %, (6,24±0,02) %; in the rhizomes with roots – (1,11±0,02) %, (1,46±0,01) %, (0,87±0,01) %); amount of hydroxycinnamic acids (in the leaves – (4,20±0,02) %, (3,96±0,02) %, (6,24±0,03) %; in the flowers – (3,74±0,01) %, (4,63±0,02) %, (4,98±0,02) %; in the rhizomes with roots – (2,01±0,01) %, (1,49±0,01) %, (2,40±0,01) %); amount of flavonoids (in the leaves – (4,64±0,02) %, (3,91±0,04) %, (2,19±0,01) %; in the flowers – (4,32±0,01) %, (3,85±0,02) %, (3,06±0,02) %; in the rhizomes with roots – (0,08±0,01) %, (1,09±0,01) %, (0,29±0,01) %); tannins (in the leaves – (2,35±0,01) %, (1,61±0,01) %, (2,38±0,01) %; in the flowers – (1,80±0,01) %, (1,46±0,01) %, (2,38±0,01) %; in the rhizomes with roots – (1,64±0,01) %, (1,11±0,02) %, (1,64±0,01) %); polyphenols (in the leaves – (8,01±0,01) %, (7,43±0,01) %, (8,95±0,01) %; in the flowers – (7,94±0,01) %, (7,21±0,01) %, (8,86±0,01) %; in the rhizomes with roots – (7,32±0,01) %, (5,24±0,04) %, (7,35±0,01) %) respectively. In the drumstick primrose, Julia’s primrose and rock primrose flowers we have determined quantitative content of anthocyanins – (1,08±0,03) %, (1,12±0,03) %, (0,95±0,02) % respectively. By the method of high performance liquid chromatography (HPLC) in the three research objects revealed the qualitative composition and quantitative content of individual phenolic compounds: in the leaves and flowers – components of tannins (epigallocatechin, gallocatechin, catechin, epicatechin, epicatechin gallate, catechin gallate) and free acids – gallic and ellagic; in the over ground and underground organs individual hydroxycinnamic acids (hydroxyphenylacetic, chlorogenic, rosmarinic, caffeic, p-coumaric, ferulic, syringic, sinapic, cinnamic and quinin acids), flavonoids (quercetin, isoquercitrin, luteolin, apigenin, hyperoside, rutin, kaempferol) and coumarins (scopoletin, umbelliferone, coumarin). In the largest amount drumstick primrose leaves are contained epigallocatechin, isoquercitrin and p-coumaric acid – 1,25 %, 0,44 % and 0,07 % respectively, in the flowers – epigallocatechin, isoquercitrin and rosmarinic rosmarinic acid (0,35 %, 0,61 % and 0,41 % respectively), in the rhizomes with roots – rutin (0,016 %) and chlorogenic acid (0,005 %); in the Julia’s primrose leaves – gallocatechin, apigenin and p-coumaric acid (0,92 %, 0,32 % and 0,01 % respectively), in the flowers – epigallocatechin, apigenin and chlorogenic acid (0,46 %, 0,37 % and 0,28 % respectively), in the rhizomes with roots – rutin (0,05 %) and chlorogenic acid (0,004 %); in the rock primrose leaves – epigallocatechin, apigenin and caffeic acid (0,45 %, 0,17 % and 0,27 % respectively), in the flowers – epigallocatechin, apigenin and chlorogenic acid (3,21 %, 0,25 % and 0,19 % respectively), in the rhizomes with roots – rutin (0,014 %) and ferulic acid (0,006 %).
Pharmacognostical research of cultivated species of the genus Primula L.
Keywords: рід Primula L.; фармакогностичне дослідження; густий екстракт; протизапальна; відхаркувальна; антимікробна активність; genus Primula L.; pharmacognostical study; dense extract; antiinflammatory; expectorant; antimicrobial activity