Оцінка ефективності надання спеціалізованої медичної допомоги жіночому населенню - Сюсюка, Володимир Григорович; Комарова, О. В.; Пейчева, О. В.; Аверченко, Е. Г.; Каптюх, Д. А.; Сюсюка, В. Г.; Комарова, Е. В.; Пейчева, Е. В.; Syusyuka, V. G.; Komarova, O. V.; Peycheva, O. V.; Averchenko, E. G.; et al. (My University, 2014)
Проведений аналіз ефективності пологової допомоги дозволяє відзначити позитивні результати роботи акушерської клініки протягом 2009–2013 рр. Встановлено зниження кількості патологічних пологів та стабільно низький показник оперативного розродження, а також відсутні випадки інтранатальної загибелі. Відзначено, що одним із шляхів зниження кількості абдомінального розродження і відповідно ускладнених пологів є профілактика першого рубця, що можливо тільки при ретельному відборі показань до операції кесарева розтину. Важливими моментами профілактики акушерських ускладнень є робота з підлітками (учнями шкіл, технікумів та професійно-технічних училищ), жінками фертильного віку, з парами, що вступають до шлюбу, спрямована на формування пріоритетів здорового способу життя, а також організація та проведення підготовки вагітних до пологів із залученням родини до навчання в «Школі підготовки сім’ї до пологів». Проведенный анализ эффективности родовспоможения позволяет отметить положительные результаты работы акушерской клиники в течение 2009–2013 годов. Установлено снижение количества патологических родов и стабильно низкий показатель оперативного родоразрешения, а также отсутствуют случаи интранатальной гибели. Отмечено, что одним из путей снижения количества абдоминального родоразрешения и соответственно осложненных родов является профилактика первого рубца, что возможно только при тщательном отборе показаний к операции кесарева сечения. Важными моментами профилактики акушерских осложнений является работа с подростками (учащимися школ, техникумов и профессионально;технических училищ), женщинами фертильного возраста, с парами, вступающими в брак, направленная на формирование приоритетов здорового образа жизни, а также организация и проведение подготовки беременных к родам с привлечением семьи к обучению в «Школе подготовки семьи к родам». Carried out analysis of efficiency of obsteric aid permits to mention the positive work results of obstetrical clinic within 2009-2013. Decrease of quantity of abnormal labour and invariably low index of operative delivery occur and the cases of intranatal fetal death are absent. It is stated that one of the ways for decrease the quantity of abdominal labour and correspondently complicated labours is prophylaxis of the first scar which is possible only by means of thorough selection of indi; cations for cesarean section. Important moments of prophylaxis of obstetric complications are the work with teenagers, students of schools, colleges, women of fertile age, couples to be married, which is directed at formation of priorities of healthy life;style, and organization and carrying out of preparation of pregnant women for delivery involving the family to the training in “School for preparing a family for delivery”.
Оценка эффективности оказания специализированной медицинской помощи женскому населению
Estimation of efficiency of special medical aid for women
Keywords: вагітність; акушерські ускладнення; передчасні пологи; кесарів розтин; ручне обстеження порожнини матки; перинатальна захворюваність і смертність; беременность; акушерские осложнения; преждевременные роды; кесарево сечение; перинатальная заболеваемость и смертность; pregnancy; obstetric complications; preterm delivery; cesarean section; manual examination of the uterine cavity; perinatal sickness rate and mortality