Комп’ютерний прогноз біологічної активності похідних 2-метил(феніл)-6,9-епоксибензо[g]хіноліну-4,5,10-тріону та 5-метил-(1,2,4-тріазоло[4,3-а]хіноліну) - Карпенко, Ю. В.; Бражко, О. А.; Омельянчик, Л. О.; Бражко, А. А.; Karpenko, Yu. V.; Brazhko, O. A.; Omelyanchik, L. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою визначення напряму досліджень біоактивності речовин на основі структур 5,8-діоксохіноліну і фурану (1–8), хіноліну і тріазолу (9–12) створили комбінаторну бібліотеку біорегуляторів із використанням комп’ютерної програми РАSS (Prediction Activitity Spectra for Substances). Встановили, що з теоретично можливих будуть відібрані найбільш імовірні базові структури нових сполук із необхідною біологічною активністю, які найбільше відповідають поставленим завданням. Важливим аспектом прогнозування речовин є відсутність високої токсичності, терато-, канцеро-, мутагенності. Дані комп’ютерного прогнозу свідчать про пошук серед наведених двох напрямів біорегуляторів, що можуть проявляти антинеопластичну, антирадикальну, анальгетичну, протизапальну, діуретичну та інші види біологічної активності. С целью определения направления исследований биоактивности веществ на основе структур 5,8-диоксохинолина и фурана (1–8), хинолина и триазола (9–12) создана комбинаторная библиотека биорегуляторов с использованием компьютерной программы РАSS (Prediction Activitity Spectra for Substances). Установлено, что из теоретически возможных будут отобраны наиболее вероятные базовые структуры новых соединений с необходимой биологической активностью, которые наиболее удовлетворяют поставленным задачам. Важный момент прогнозирования исследуемых веществ – отсутствие высокой токсичности, терато-, канцеро-, мутагенности. Данные компьютерного прогноза свидетельствуют о поиске среди приведенных двух направлений биорегуляторов, которые могут проявлять антинеопластическую, антирадикальную, анальгетическую, противовоспалительную, диуретическую и другие виды биологической активности. Aim. Using the computer program PASS (Prediction Activitity Spectra for Substances) the combinatorial library of bioregulators has been created in order to determine the direction of bioactive substances research on the basis of the structures of 5,8-dioksoquinoline and furan (1-8), quinoline and triazole (9-12). Materials and results. It has been established that more relevant structures will be selected from theoretically possible structures of new compounds with desired biological activity, which satisfy the task. An important aspect of prediction for the test substances is the absence of high toxicity, terato-, carcino-, mutagenic effect. Conclusion. These computer predictions shows the search of two directions of bio-regulators, which may have an antineoplastic, antiradical, analgesic, anti-inﬂ ammatory, diuretic and other types of biological activities.
Компьютерный прогноз биологической активности производных 2-метил (фенил)-6,9-эпоксибензо[g]хинолина-4,5,10-триона и 5-метил-(1,2,4-триазоло[4,3-а]хинолина)
Computer prediction of biological activity of 2-methyl(phenyl)-6,9-epoxybenzo [g]quinoline-4,5,10-trion and 5-methyl-(1,2,4-triazolo[4,3-a]quinoline)
Keywords: прогнозування; 1,2,4-тріазол; протипухлинні засоби; антиконвульсанти; залежність «структура-дія»; прогнозирование; 1,2,4-триазол; противоопухолевые средства; антиконвульсанты; зависимость «структура-действие»; Forecasting; 1,2,4-triazole; Antineoplastic Agents; Anticonvulsants; Structure-Activity Relationship