Пролиферативная активность эпидермоцитов в процессе заживления при химическом ожоге IIIa степени в эксперименте - Загорулько, А. К.; Голубинская, Е. П.; Филоненко, Т. Г.; Давыдова, А. А.; Биркун, А. А.; Нестеров, Е. Н.; Озерова, Н. Ю.; Савина, Т. В.; Загорулько, О. К.; Голубінська, О. П.; Філоненко, Т. Г.; Давидова, О. О.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Активизацию пролиферативной активности эпидермиса в группе с применением БАЗК в качестве лечения наблюдают уже на третьи сутки эксперимента, что свидетельствует о начале регенерации эпидермиса. К десятым суткам эксперимента в группе с применением местного лечения эмульсией БАЗК на фоне полной эпидермизации ожоговой поверхности показатели пролиферативной активности базальных клеток практически соответствуют контрольной группе животных, что подтверждает окончание репаративных процессов в среднем на 3–4 дня раньше по сравнению с рекомендованным препаратом «Левомеколь». Активізацію проліферативної активності епідермісу у групі із застосуванням БАЗК у якості лікування спостерігають вже на третю добу експерименту, що свідчить про початок регенерації. До десятої доби у групі з терапією опіків БАЗК на фоні повної епідермізації опікової поверхні показники проліферативної активності базальних клітин практично збігається з контрольною групою тварин, що підтверджує завершення репаративних процесів на 3–4 доби раніше порівняно з рекомендованим препаратом «Лєвомєколь». Activation of the proliferative activity of the epidermis in the group treated with BAPC is observed on the third day of the experiment, which indicates the beginning of the regeneration of the epidermis. By the tenth day of the experiment in group with burns treated with BAPC against the background of full epidermization of burn surface the indicators of proliferative activity of basal cells almost coincide with the indicators of control group, confi rming the completion of repair processes on 3 - 4 days earlier than in case of treatment with the recommended drug «Levomekol».
Проліферативна активність епідермоцитів у процесі загоєння при хімічному опіку ІІІа ступеня в експерименті
Proliferative activity of epidermocytes in healing of chemical burns of IIIa stage during experiment
Keywords: морфология кожи; ожоги; лечение; сурфактант; морфологія шкіри; опіки; лікування; сурфактант; morphology of the skin; burns; treatment; surfactant