Вплив ексимер-лазерної корекції зору та післяопераційного апаратного лікування на ступінь рефракційної амбліопії - Завгородня, Наталія Григорівна; Поплавська, Ірина Олександрівна; Беленко, М. М. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Рефракційна амбліопія є одним з показань що до виконання лазерної корекції зору. Результатом лазерної корекції вважається досягнення макксимально нормальної гостроти зору. Останнім часом корекція аномалій рефракції із застосуванням ексимерного лазеру досить поширена, але віддалені результати корекції у пацієнтів з рефракційною амбліопією недостатньо вивчені в офтальмологічній літературі. Вважається, що лікування цієї патології є ефективним лише у дитячому віці, у тому числі, із застосуванням «Амбліокору». Однак, вплив на ступінь амбліопії, як самої операції так і наступного апаратного лікування, потребує подальшого вивчення і є актуальним питанням у сучасній офтальмології. Ціль. Вивчити вплив ексимер-лазерної корекції на ступінь рефракційної амбліопії, оцінити доцільність застосування післяопераційного лікування із застосуванням приладу «Амбліокор». Матеріали і методи. Проведено аналіз результатів ексимер-лазерної корекції зору у 51 пацієнта (79 очей) у віці від 18 до 30 років (21±2,5), серед яких 28 чоловіків (54,9%) та 23 жінок (45,1%). Пацієнти мали середній (54 ока, 68,4%) та низький (25 очей, 31,6%) ступінь рефракційної амбліопії. На 18 очах встановлений змішаний астигматизм (22,8%), на 13 (16,5%) – простий гіперметропічний астигматизм, на інших – складний гіперметропічний астигматизм (48 очах, 60,7%). Лазерні корекції зору виконувались за методикою LASIK (70,9 %) та LASEK (29,1 %) на ексимерному обладнанні WaveLightEX 500 (Alcon). Прогнозованим вважався зір, який мали пацієнти з корекцію до втручання. У післяопераційному періоді у 49,5 % (на 39 очах) проведено курс апаратного лікування із застосуванням приладу «Амбліокор». Ефективність лікування оцінювалась за даними авторефрактомерії та візометрії.
Keywords: тези доповідей