Порівняльний аналіз вмісту мозкового натрійуретичного пептиду та В-ендорфіну в аркуатному ядрі гіпоталамусу при артеріальній гіпертензії різного генезу - Тіщенко, С. В.; Ганчева, Ольга Вікторівна; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Тищенко, С. В.; Ганчева, О. В.; Грекова, Т. А.; Tishchenko, S. V.; Gancheva, O. V.; Grekova, T. A. (My University, 2017)
Метою роботи було встановити особливості вмісту та балансу мозкового натрійуретичного пептиду та в-ендорфіну в аркуатному ядрі гіпоталамусу при артеріальній гіпертензії різного ґенезу (есенціальної та ендокринно-сольової). Дослідження проведено на 20 щурах-самцях лінії Wistar та на 10 щурах-самцях лінії SHR, розподілених на три експериментальні групи: 1-а – контрольні (10 щурів лінії Wistar); 2-а – ессенціальна артеріальна гіпертензія (10 щурів лінії SHR); 3-а – ендокринно-сольова артеріальна гіпертензія (10 щурам лінії Wistar протягом 21 дня вводили преднізолон вранці о 7-00 у дозі 2 мг/кг та ввечері о 20-00 у дозі 4 мг/кг із одночасним примусовим випоюванням 5 мл сольового розчину NaCl 2,3 %. Об’єкт дослідження гіпоталамус щурів. В структурі аркуатного ядра гіпоталамусу методом імуногістохімії досліджено вміст, концентрацію та питому площу депресорних нейропептидів. Було встановлено, що у щурів з нормальним артеріальним тиском в аркуатному ядрі гіпоталамуса спостерігається більш висока експресія в-ендорфіну, ніж мозкового натрійуретичного пептиду. При артеріальній гіпертензії баланс депресорних нейрогормонів порушується, знижується рівень та розподіл їх в структурі аркуатного ядра. Особливості представленості нейропептидів залежать від етіології та етапу розвитку артеріальної гіпертензії: при генетично-детермінованій артеріальній гіпертензії експресія в-ендорфіну нижче, чим мозкового натрійуретичного пептиду, при ендокринно-сольовій артеріальної гіпертензії - експресія в-ендорфіну та мозкового натрійуретичного пептиду практично не відрізняється.

Целью работы было установить особенности содержания и баланса мозгового натрийуретического пептида и в-эндорфина в аркуатном ядре гипоталамуса при артериальной гипертензии различного генеза (эссенциальной и эндокринно-солевой). Исследование проведено на 20 крысах-самцах линии Wistar и на 10 крысах-самцах линии SHR, распределенных на три экспериментальные группы: первая - контрольные (10 крыс линии Wistar) Второй - эссенциальная артериальная гипертензия (10 крыс линии SHR) 3-я - эндокринно-солевая артериальная гипертензия (10 крысам линии Wistar в течении 21 дня вводили преднизолон утром в 7-00 в дозе 2 мг / кг и вечером в 20-00 в дозе 4 мг / кг с одновременным принудительным выпаиванием 5 мл солевого раствора NaCl 2,3%. Объект исследования - гипоталамус крыс. В структуре аркуатного ядра гипоталамуса методом иммуногистохимии исследовано содержание, концентрация и удельную площадь депрессорных нейропептидов. Было установлено, что у крыс с нормальным артериальным давлением в аркуатном ядре гипоталамуса наблюдается более высокая экспрессия в- эндорфина, чем мозгового натрийуретического пептида. При артериальной гипертензии баланс депрессорных нейрогормонов нарушается, снижается уровень и распределение их в структуре аркуатного ядра. Особенности представленности нейропептидов зависят от этиологии и этапа развития артериальной гипертензии при генетически детерминированной артериальной гипертензии экспрессия в-эндорфина ниже, чем мозгового натрийуретического пептида, при эндокринно-солевой артериальной гипертензии - экспрессия в-эндорфина и мозгового натрийуретического пептида практически не отличается.

The aim of the work was to determine the peculiarities of the content and balance between cerebral natriuretic peptide and в-endorphin in the arcuate nucleus of the hypothalamus in arterial hypertension of various geneses (essential and endocrine-saline). The study was carried out on 20 Wistar male rats and 10 SHR male rats. The animals were divided into three experimental groups: 1st - control (10 Wistar rats); 2nd - essential arterial hypertension (10 SHR); 3rd - endocrine-saline hypertension (10 Wistar rats were injected with prednisolone intraperitoneally at 7:00 a.m. in dose of 2 mg/kg and at 8:00 p.m. in dose of 4 mg/kg with forced intake of 5 ml of 2,3% NaCl for 21 days). The subject of the study was the hypothalamus of the rats. The content, concentration and specific area of the depressor neuropeptides the arcuate nucleus of the hypothalamus by immunohistochemical method were investigated. It was found that in the rats with normal arterial blood pressure the expression of в-endorphin in the arcuate nucleus was higher than that of cerebral natriuretic peptide. The development of arterial hypertension leads to an imbalance between depressor neurohormones, decrease in their level and distribution in the arcuate nucleus. The peculiarities in the distribution of neuropeptides in the arcuate nucleus depend on the etiology and stage of arterial hypertension. In essential arterial hypertension (SHR), the expression of в-endorphin is lower than that of cerebral natriuretic peptide. In endocrine-saline hypertension, there are no differences between expression of в-endorphin and cerebral natriuretic peptide.
Сравнительный анализ содержания мозгового натрийуретического пептида и В-эндорфина в аркуатном ядре гипоталамуса при артериальной гипертензии различного генеза
Comparative analysis of cerebral natriuretic peptide and В-endorphin content in arcuate nucleus of hypothalamus in arterial hypertension of different geneses
Keywords: гіпоталамус; аркуатне ядро; бета-ендофін; мозковий натрійуретичний пептид; артеріальна гіпертензія; щури; гипоталамус; аркуатное ядро; бета-ендофин; мозговой натрийуретический пептид; артериальная гипертензіия; крысы; hypothalamus; arcuate nucleus; cerebral natriuretic peptide; arterial hypertension; rats