Характеристика нейровегетативної регуляції серцевої діяльності у дітей молодшого шкільного віку в умовах промислового регіону. Розділ 1. Сучасні погляди на стан вегетативної нервової системи та її роль у регуляції серцевої діяльності у дітей - Омельянчик, Володимир Миколайович; Журавльова, О. А. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Проаналізовано особливості нейровегетативної регуляції серцевої діяльності у дітей молодшого шкільного віку, які мешкають в умовах великого промислового регіону, можливості діагностики порушень вегетативної нервової і серцево-судинної систем та проведення профілактичних заходів. Виявилось, що показники дітей у промисловому регіоні в абсолютній більшості випадків є незадовільними, порівняно з аналогічними показниками дітей, які мешкають у сільській місцевості. Формуванню порушень вегетативної нервової та серцево-судинної систем у дітей сприяють такі фактори: промислова забрудненість навколишнього середовища, неповна родина, паління батьків, відсутність якісного відпочинку, незбалансоване харчування, зниження рухової активності дітей та ін. Проанализированы особенности нейровегетативной регуляции сердечной деятельности у детей младшего школьного возраста, проживающих в условиях промышленного региона, возможности своевременной диагностики нарушений вегетативной нервной и сердечно-сосудистой систем и проведения профилактических мер. Выяснилось, что показатели детей в промышленном регионе в абсолютном большинстве случаев являются неудовлетворительными, в сравнении с аналогичными показателями детей, проживающих в сельской местности. Формированию нарушений вегетативной нервной и сердечно-сосудистой систем способствуют такие факторы: промышленная загрязненность окружающей среды, неполная семья, курение родителей, отсутствие качественного отдыха летом, несбалансированное питание, снижение двигательной активности детей и др. Defining characteristics of autonomic regulation of heart activity in children of primary school age living in the industrial region, is very relevant to the timely diagnosis of the autonomic nervous and cardiovascular systems and preventive measures. It turned out that the rate of children living in industrial area, in the most cases are not satisfactory in comparison with those of children living in rural areas. It can be concluded: the adverse factors that contribute to the formation of violations of the autonomic nervous and cardiovascular systems in children of primary school age are: parental smoking, industrial pollution, incomplete family, lack of quality rest during the summer, unbalanced diet, reduced physical activity, child underachievement in education, high rate of morbidity.
Keywords: вегетативна нервова система; адаптація; серцева діяльність; промисловий регіон; реабілітація; діти; вегетативная нервная система; адаптация; сердечная деятельность; промышленный регион; реабилитация; дети; vegetative nervous system; adaptation; heart activity; industrial region; rehabilitation; children