Дослідження фенольних сполук рижію посівного (Camelina sativa (L.) Crantz) та рижію дрібноплодого (Camelina microcarpa Andrz.) - Цикало, Тетяна Олександрівна; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Tsykalo, T. O.; Trzhetsynskyi, S. D.; Цыкало, Т. А.; Тржецинский, С. Д. (My University, 2020)
Дослідити склад фенольних сполук у траві та насінні видів роду Camelina (L.) Crantz. Матеріали і методи. Для дослідження використовували траву та насіння рижію посівного сорту Славутич і рижію дрібноплодого. Для досліджень готували водно-спиртові витяжки, як екстрагент використовували 70 % етиловий спирт. Для попередньої оцінки якісного складу витяжок використовували якісні реакції та ТШХ-дослідження у системі розчинників н-бутанол – кислота оцтова льодяна – вода (4:1:2). Хроматограми переглядали у денному та УФсвітлі до і після обробки парами амоніаку. Визначення якісного складу та кількісного вмісту окремих фенольних сполук виконували методом ВЕРХ. Кількісне визначення загального вмісту флавоноїдів, гідроксикоричних кислот і поліфенолів виконували спектрофотометричним методом. Результати й обговорення. В результаті ТШХ-дослідження встановлено, що у траві та насінні всіх зразків представників роду Camelina (L.) Crantz присутній рутин. В траві обох видів ідентифіковано хлорогенову кислоту. Методом ВЕРХ підтверджено наявність даних сполук і встановлено, що вміст рутину вищий у насінні рижію дрібноплодого (0,361±0,001) %, а хлорогенової кислоти – в траві рижію дрібноплодого (0,279±0,004) %. У результаті спектрофотометричного визначення вмісту фенольних сполук у сировині даних видів встановлено, що більший вміст флавоноїдів, похідних гідроксикоричних кислот та загальний вміст фенольних сполук характерний для трави рижію посівного і складає (1,17±0,08) %, (1,47±0,03) % і (2,11±0,003) % відповідно. Висновки. Методом ТШХ ідентифікували та методом ВЕРХ визначили кількісний вміст рутину та хлорогенової кислоти у траві та насінні рижію посівного (Camelina sativa (L.) Crantz) і рижію дрібноплодого (Camelina microcarpa Andrz.). Спектрофотометричним методом визначили загальну суму флавоноїдів, гідроксикоричних кислот та поліфенолів у досліджуваній сировині обох видів. To investigate the composition of phenolic compounds in the herb and seeds of Camelila Crantz species. Materials and Methods. The herb and seeds of the Slavutych C. sativa (L.) Crantz and C. microcarpa Andrz. were used for the study. Water-alcohol extracts were prepared for the studies, and 70 % ethyl alcohol was used as the extragent. For preliminary evaluation of the qualitative composition of extracts, a generally accepted qualitative reactions and thin layer chromatography (TLC) in a system of solvents n-butanol – glacial acetic acid – water (4: 1: 2) with reliable samples of phenolic compounds were used. Chromatograms were examined in daylight and UV light before and after treatment with ammonia vapor. Also, the determination of the qualitative composition and quantitative content of individual phenolic compounds was performed by the method of high performance liquid chromatography (HPLC). Quantitative determination of flavonoids, hydroxycinnamic acids and phenolic compounds was also performed with spectrophotometric method. Results and Discussion. As a result of TLC, the presence of the substance of flavonoid nature (rutin) in herb and seeds of all samples was established. Hydroxycinnamic acid (chlorogenic acid) has also been identified in the grass of both species. In addition, the HPLC method confirmed the presence of these compounds of phenolic nature in the raw material of the genus Camelina (L.) Crantz. The highest content of rutin was found in the seeds of C. microcarpa Andrz. (0.361±0.001) %, and the highest content of chlorogenic acid – in the herb of C. microcarpa Andrz. (0.279±0.004) %. As a result of spectrophotometric study of the phenolic compounds content in these species raw materials, it was found that the highest content of flavonoids, derivants of hydroxycinnamic acids, and the content of phenolic compounds are characteristic of C. sativa (L.) Crantz herb, and it is (1.17±0.08) %, (1.47±0.03) % and (2.11±0.003) %, respectively. Conclusions. The TLC method identified and HLCP method quantified the content of rutin and chlorogenic acid in grass and seeds of Camelina sativa (L.) Crantz and Camelina microcarpa Andrz. The total amount of flavonoids, hydroxycinnamic acids and polyphenols in the studied raw materials of both species was determined by spectrophotometric method. Исследовать состав фенольных соединений в траве и семенах видов рода Camelina (L.) Crantz. Материалы и методы. Для исследования использовали траву и семена рыжика посевного сорта Славутич и рыжика мелкоплодного. Для исследований готовили водно-спиртовые вытяжки, как экстрагент использовали 70 % этиловый спирт. Для предварительной оценки качественного состава вытяжек использовали качественные реакции и ТСХ-исследование в системе растворителей н-бутанол – уксусная кислота ледяная – вода (4: 1: 2). Хроматограммы рассматривали при дневном и УФ-свете до и после обработки парами аммиака. Определение качественного состава и количественного содержания отдельных фенольных соединений выполняли методом ВЭЖХ. Количественное определение общего содержания флавоноидов, гидроксикоричных кислот и полифенолов выполняли спектрофотометрическим методом. Результаты и обсуждение. В результате ТСХ-исследования установлено, что в траве и семенах всех образцов представителей рода Camelina (L.) Crantz присутствует рутин. В траве обоих видов идентифицировано хлорогеновую кислоту. Методом ВЭЖХ подтверждено наличие данных соединений и установлено, что содержание рутина выше в семенах рыжика мелкоплодного (0,361 ± 0,001) %, а хлорогеновой кислоты – в траве рыжика мелкоплодного (0,279 ± 0,004) %. В результате спектрофотометрического определения содержания фенольных соединений в сырье данных видов установлено, что большее содержание флавоноидов, производных гидроксикоричных кислот и общее содержание фенольных соединений характерно для травы рыжика посевного и составляет (1,17 ± 0,08) %, (1,47 ± 0 , 03) % и (2,11 ± 0,003) % соответственно. Выводы. Методом ТСХ идентифицировали и методом ВЭЖХ определили количественное содержание рутина и хлорогеновой кислоты в траве и семенах рыжика посевного (Camelina sativa (L.) Crantz) и рыжика мелкоплодного (Camelina microcarpa Andrz.). Спектрофотометрическим методом определили общую сумму флавоноидов, гидроксикоричных кислот и полифенолов в исследуемом сырье обоих видов.
Investigation of phenolic compounds of camelina sativa (l.) Crantz and camelina microcarpa andrz.
Исследование фенольных соединений рыжика посевного (camelina sativa (l.) Crantz) и рыжика мелкоплодного (camelina microcarpa andrz.)
Keywords: рижій посівний; рижій дрібноплодий; флавоноїди; гідроксикоричні кислоти; поліфенольні сполуки; тонкошарова хроматографія; високоефективна рідинна хроматографія.; Camelina sativa (L.) Crantz; Camelina microcarpa Andrz; flavonoids; hydroxycinnamic acids; polyphenolic compounds; thin layer chromatography; high performance liquid chromatography; рыжик посевной; рыжик мелкоплодный; флавоноиды; гидроксикоричные кислоты; полифенольные соединения; тонкослойная хроматография; высокоэффективная жидкостная хроматография.