Засоби фізичної терапії при артеріальній гіпертензії у жінок похилого віку - Шаповалова, Ірина Володимирівна; Захаріна, Є. А.; Shapovalova, I. V.; Zakharina, Ye. A. (My University, 2019)
Мета. Обґрунтувати ефективність застосування гідрокінезитерапії під час фізичної терапії жінок похилого віку, хворих на артеріальну гіпертензію. Методи. Педагогічні, функціональні, теоретичний аналіз та методи математичної обробки даних. Визначено діагностичний інструментарій дослідження. Залучено до експерименту 46 хворих на артеріальну гіпертензію жінок віком від 60 до 70 років, яких розподілено на дві групи: контрольну (КГ) – 24 особи, та експериментальну (ЕГ) – 22 особи. Результати. Доведено ефективність гідрокінезитерапії у фізичній реабілітації жінок похилого віку, хворих на артеріальну гіпертензію. Встановлено позитивні зміни з боку функціонального стану серцево-судинної системи. Висновок. Програма гідрокінезитерапіі для жінок похилого віку, хворих на артеріальну гіпертензію, сприяє зниженню артеріального тиску, зменшенню частоти серцевих скорочень, зменшенню головного болю, припиненню запаморочення, нормалізації сну, покращенню емоційного стану. The article substantiates the effectiveness of hydrokinesitherapy usage for the rehabilitation of elderly women with arterial hypertension. Methods: pedagogical, functional, theoretical analysis, and methods of mathematical processing of data. The diagnostic tool of research is determined. 46 women aged 60 to 70 years old with hypertension were included in the experiment and divided into two groups: control (CG) – 24, and experimental (EG) – 22 women. Results. The effectiveness of hydrokinesitherapy in physical rehabilitation of elderly women suffering from arterial hypertension is proved. Positive changes in the functional state of the cardiovascular system are established. It is concluded that the program of hydrokinesitherapy for the elderly patients with arterial hypertension contributes to decrease of blood pressure and heart rate, reduces headache, eliminates dizziness, normalizes sleep, improves emotional state.
Physical therapy means for arterial hypertension in elderly women
Keywords: артеріальна гіпертензія; гідрокінезотерапія; реабілітація; arterial hypertension; hydrokinesitherapy; rehabilitation