Оптимізація діагностики та лікування поєднаної патології матки та молочних залоз у жінок репродуктивного віку - Шаповал, Юлія Сергіївна; Shapoval, Yu. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Метою дисертації було оптимізувати та удосконалити діагностику і лікування у пацієнток з гіперпластичними процесами ендометрія та розробити комплексну терапію доброякісних захворювань молочних залоз. У дослідження включено 90 жінок віком від 18 до 47 років. Основну групу (30 пацієнток – 33,3% від загальної кількості пацієнток) склали хворі, у яких діагностували ГПЕ та доброякісні захворювання молочних залоз. Групу порівняння склали хворі, у яких діагностували ГПЕ без супутньої патології молочних залоз (30 пацієнток – 33,3%). До контрольної групи увійшло 30 здорових жінок. Диференційна діагностика за віком показала, що гіперплазія ендометрія без атипії спостерігається у жінок раннього фертильного віку – 23,3 % та пізнього фертильного віку – 26,7 %, тоді як у хворих середнього фертильного віку цей показник становив 33,3 %. Скарги на кров’янисті виділення з піхви однаковою мірою спостерігалися як при розвитку ізольованої гіперплазії ендометрія, так і при поєднаній патології ГПЕ з розвитком мастопатії, проте інтенсивність цих виділень була вища у пацієнток з поєднаною патологією (Р<0,05). Окрім того, у жінок з поєднаною гіперплазією ендометрія та мастопатією збільшувалася кількість мимовільних викиднів та знижувалася частота вагітностей та пологів. The aim of the dissertation was to optimize and improve the diagnosis and treatment of patients with endometrial hyperplastic processes and to develop a comprehensive therapy for benign breast diseases. The study included 90 women aged 18 to 47 years. The main group (30 patients – 33,3% of the total number of patients) consisted of patients diagnosed with GPE and benign breast diseases. The comparison group consisted of patients diagnosed with GPE without concomitant breast pathology (30 patients – 33,3%). The control group included 30 healthy women. Differential diagnosis by age showed that endometrial hyperplasia without atypia is observed in women of early fertile age - 23.3% and late fertile age - 26.7%, while in patients of middle fertile age this indicator was 33.3%. Complaints of bloody vaginal discharge were equally observed both in the development of isolated endometrial hyperplasia and in the combined pathology of GPE with the development of mastopathy, but the intensity of these discharges was higher in patients with combined pathology (P<0,05). In addition, in women with combined endometrial hyperplasia and mastopathy, the number of spontaneous miscarriages increased and the frequency of pregnancies and childbirth decreased.
Optimization of diagnostics and treatment of combined pathology of the uterus and mammary glands in women of reproductive age
Keywords: гіперпластичні процеси ендометрія; мастопатія; ендометріоз; бактеріальний вагіноз; гормональний дисбаланс; клітинний і гуморальний імунітет; діагностика; лікування; hyperplastic processes of the endometrium; mastopathy; endometriosis; bacterial vaginosis; hormonal imbalance; cellular and humoral immunity; diagnostics; treatment