"Він геніальний незбагненно...": В. Шекспір у рецепції Р. В. Емерсона - Москвітіна, Дар'я Анатоліївна (Запоріжжя : Класичний приватний університет, 2017)
Рання американська рецепція творів Вільяма Шекспіра стала одним із потужних факторів, що зумовили інтелектуально-духовний розвиток молодої нації та сформували її культурно-естетичні запити. Багато у чому парадоксальна (зокрема, на неї практично не вплинув процес інтенсивної «деанглізації», що розгорнувся після Війни за незалежність), американська шекспірівська рецепція стала також і важливим націєтворчим чинником. Лідер тогочасної американської естетико-філософської думки, поет-романтик та засновник трансценденталізму Ральф Вальдо Емерсон став одним із найбільш впливових поціновувачів та популяризаторів Великого Барда на теренах США. У критичних роботах («Поет», «Шекспір, або Поет») він розмишляв про природу Шекспірової геніальності, а поетичні присвяти англійському драматургові використовував у якості своєрідної трибуни для висловлювання власних естетичних та релігійних переконань.
Keywords: Р.В. Емерсон; В. Шекспір; американський романтизм; поетична присвята; есеїстика; поет; природа