Прогностичне значення КТ-визначеної саркопенії в пацієнтів із метастатичною аденокарциномою легень - Кечеджиєв, Вячеслав Віталійович; Колеснік, Олексій Петрович; Kechedzhyiev, V. V.; Kolesnik, O. P.; Кечеджиев, В. В.; Колесник, А. П. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – визначити прогностичну роль саркопенії, що виявлена за допомогою комп’ютерної томографії (КТ), у пацієнтів із метастатичною аденокарциномою легень. Матеріали та методи. Обстежили 30 пацієнтів із метастатичною аденокарциномою легень, які отримували поліхіміотерапію в медичному центрі «ОНКОЛАЙФ» у 2019–2020 рр. Площу поперечного зрізу вимірювали за допомогою архівних КТ-зображень. Критерій саркопенії – скелетно-м’язовий індекс на рівні третього поперекового хребця <55 см2/м2 для чоловіків і <39 см2/м2 для жінок. Результати. Серед 30 хворих із IV cтадією неплоскоклітинного раку легень саркопенія діагностована в 17 (56,6 %) випадках. Середній вік пацієнтів – 62 роки. Однорічна загальна виживаність у пацієнтів із саркопенією гірша, ніж у хворих без саркопенії (23,5 % проти 65,9 % відповідно, р = 0,024 за логранговим тестом). Статистично значущу різницю виживаності між групами за статтю хворих не виявили. Висновки. Саркопенія, яка визначена за допомогою КТ, – важливий прогностичний маркер у пацієнтів із метастатичною аденокарциномою легень. Необхідні наступні дослідження, спрямовані на покращення результатів лікування саркопенії в пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями. The aim. To determine the prognostic significance of computed tomography (CT)-determined sarcopenia in patients with metastatic pulmonary adenocarcinoma. Materials and methods. Thirty patients with metastatic pulmonary adenocarcinoma who received polychemotherapy in the medical center “ONCOLIFE” from 2019 to 2020 were examined. The cross-sectional area was measured using archival CT images. The criteria of sarcopenia was skeletal muscle index at the level of the third lumbar vertebra <55 cm2/m2 for men and <39 cm2/m2 for women. Results. Among 30 patients with stage IV non-squamous cell lung cancer, sarcopenia was present in 17 (56.6 %) cases. The median age at diagnosis was 62 years. Patients with sarcopenia had worse 1-year overall survival than those without sarcopenia (23.5 % vs. 65.9 %, respectively, P = 0.024 by the log-rank test). A statistically significant gender difference was not observed for survival. Conclusions. CT-determined sarcopenia is an important prognostic marker in patients with metastatic pulmonary adenocarcinoma. Further study is needed to improve treatment outcomes of sarcopenia in patients with malignant neoplasms. Цель работы – установить прогностическую роль саркопении, определенной с помощью компьютерной томографии (КТ), у пациентов с метастатической аденокарциномой легких. Материалы и методы. Обследовали 30 пациентов с метастатической аденокарциномой легких, которые получали полихимиотерапию в медицинском центре «ОНКОЛАЙФ» в 2019–2020 гг. Площадь поперечного сечения измеряли с помощью архивных КТ-изображений. Критерий саркопении – скелетно-мышечный индекс на уровне третьего поясничного позвонка <55 см2/м2 для мужчин и <39 см2/м2 для женщин. Результаты. Среди 30 больных с IV cтадией неплоскоклеточного рака легких саркопения диагностирована в 17 (56,6 %) случаях. Средний возраст пациентов – 62 года. Однолетняя общая выживаемость у пациентов с саркопенией хуже по сравнению с больными без саркопении (23,5 % против 65,9 % соответственно, р = 0,024 по логранговому критерию). Статистически значимой разницы выживаемости между группами по полу пациентов не было. Выводы. Саркопения, которая определена с помощью КТ, – важный прогностический маркер у пациентов с метастатической аденокарциномой легких. Необходимы дальнейшие исследования, направленные на улучшение результатов лечения саркопении у пациентов со злокачественными новообразованиями.
Prognostic significance of CT-determined sarcopenia in patients with metastatic pulmonary adenocarcinoma
Прогностическое значение КТ-определенной саркопении у пациентов с метастатической аденокарциномой лёгких
Кечеджиєв В. В. - ORCID ID: 0000-0003-0800-3209; Колеснік О. П. - ORCID ID: 0000-0002-1582-610X
Keywords: саркопенія; аденокарцинома легень; комп’ютерна томографія; виживаність; sarcopenia; lung adenocarcinoma; computed tomography; survival; саркопения; аденокарцинома легких; компьютерная томография; выживаемость