Досвід застосування відеоторакоскопічної біопсії в діагностиці дифузних інтерстиціальних захворювань легень - Перцов, Володимир Іванович; Тєлушко, Ярослав Володимирович; Савченко, Сергій Ігорович; Перцов, В. И.; Телушко, Я. В.; Савченко, С. И.; Pertsov, V. I.; Telushko, Ya.V.; Savchenko, S. I. (НМАПО імені П. Л. Шупика, 2015)
Вступ. Дифузні інтерстиціальні захворювання легень — маловивчена група захворювань, морфологічний субстрат яких представлено запаленням та фіброзом переважно легеневого інтерстицію. Мета. Визначити особливості виконання відеоторакоскопічної (ВТС) біопсії в діагностиці інтерстиціальних уражень легень та лімфовузлів. Матеріали та методи. Проаналізовані результати лікування 26 хворих з діагнозом дифузне інтерстиціальне захворювання легень (ДІЗЛ) за період з 2013 по 2014 роки. Виконувалась комп’ютерна томографія органів грудної клітки. Для морфологічної верифікації діагнозу застосовувалась ВТС. Результати. Саркоїдоз виявлено у 42,3 % випадків, звичайну інтерстиціальну пневмонію - у 11,5 %, десквамативну пневмонію встановлено у 7,7 % спостережень, гіперсенситивну пневмонію – 3,8 %, хронічну неспецифічну інтерстиціальну пневмонію – 3,8 %, гістіоцитоз – 3,8 %, метастатичне ураження легень – 7,7 %, туберкульоз легень – 3,8 %, бронхоальвеолярний рак діагностовано у 2 пацієнтів (7,7 %). У 2 (7,7 %) хворих встановлені зміни відповідають хронічному обструктивному захворюванню легень. Висновки. Враховуючи неоднорідність ДІЗЛ, морфологічна верифікація є достовірною можливістю встановлення діагнозу. ВТС біопсія є ефективним засобом досягнення цієї мети. Введение. Диффузные интерстициальные заболевания легких - малоизученная группа заболеваний, морфологический субстрат которых представлен воспалением и фиброзом преимущественно легочного интерстиция. Цель. Определить особенности выполнения видеоторакоскопической (ВТС) биопсии в диагностике интерстициальных поражений легких и лимфоузлов. Материалы и методы. Проанализированы результаты лечения 26 больных с диагнозом диффузное интерстициальное заболевание легких в период с 2013 по 2014 годы. Выполнялась компьютерная томография органов грудной клетки. Для морфологической верификации диагноза применялась ВТС. Результаты. Саркоидоз обнаружен в 42,3 % случаев, обычная интерстициальная пневмония - в 11,5%, десквамативная пневмония установлена в 7,7 % наблюдений, гиперсенситивная пневмония - 3,8 %, хроническая неспецифическая интерстициальная пневмония - 3,8 %, гистиоцитоз - 3,8 %, метастатическое поражение легких - 7,7 %, туберкулез легких - 3,8 %, бронхоальвеолярный рак диагностирован у 2 пациентов (7,7 %). У 2 (7,7 %) больных установленные изменения соответствуют хронической обструктивной болезни легких. Introduction. Diffuse interstitial lung disease is an under-investigated group of diseases, which morphological substrate is mostly represented by inflammation and pulmonary interstitial fibrosis. Aim. To identify the features of performance VATS biopsy in the diagnosis of interstitial lung and lymph nodes lesions. Materials and methods. Results of treatment of 26 patients with a diagnosis of diffuse interstitial lung disease in 2013–2014 were analyzed. Computed tomography of thorax was performed. For the morphological verification of diagnosis was used VATS biopsy. Results. Sarcoidosis was found in 42.3% of cases, the usual interstitial pneumonia in 11.5%, desquamative pneumonia in 7.7% of patients, hypersensitivity pneumonitis in 3.8%, chronic nonspecific interstitial pneumonia in 3.8%, histiocytosis in 3.8%, metastatic lung disease in 7.7%, tuberculosis in 3.8%, and bronchoalveolar cancer was diagnosed in 2 patients (7.7%). Established changes in 2 (7.7%) patients are consistent with chronic obstructive pulmonary disease.
Опыт применения видеоторакоскопической биопсии в диагностике диффузных интерстициальных заболеваний легких
Experience of VATS biopsy in the diagnosis of diffuse interstitial lung disease
Keywords: ідіопатичні інтерстиціальні пневмонії; захворювання легень; відеоторакоскопія; идиопатические интерстициальные пневмонии; заболевания легких; видеоторакоскопия; idiopathic interstitial pneumonia; lung diseases; VATS