Алгоритм діагностики опікового бактеріального сепсису - Гузенко, Б. В.; Guzenko, B. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
У пацієнтів із обширними глибокими опіками серед інфекційно-запальних ускладнень найважчим є опіковий сепсис, який призводить до високої летальності. Протягом дослідження розробили алгоритм діагностики бактеріального сепсису у хворих із тяжкою опіковою хворобою, застосування якого дозволило достовірно зменшити кількість випадків важкого сепсису на 56%, летальність – на 64%. У пациентов с обширными глубокими ожогами среди инфекционно-воспалительных осложнений наиболее тяжелым является ожоговый сепсис, который вызывает высокую летальность. В ходе исследования разработан алгоритм диагностики бактериального сепсиса у больных с тяжелой ожоговой болезнью, применение которого позволило достоверно уменьшить количество случаев тяжелого сепсиса на 56%, летальность – на 64%. In patients with extensive deep burns among infectious and infl ammatory complications the most severe is burn sepsis, which causes high mortality. The study developed an algorithm for diagnosis of bacterial sepsis in patients with severe burn disease, which has allowed to signifi cantly reduce the number of cases of severe sepsis by 56% and mortality by 64%.
Алгоритм диагностики ожогового бактериального сепсиса
Algorithm for post-burn bacterial sepsis diagnosis
Keywords: сепсис; опіки; алгоритм діагностики; прокальцитонін; ожоги; алгоритм диагностики; прокальцитонин; sepsis; burns; diagnostic algorithm; procalcitonin