Чинники ризику прогресування та критерії оцінки перебігу ВІЛ/СНІД-асоційованого туберкульозу легень - Шальмін, Олександр Самуілович; Ясінський, Роман Миколайович; Растворов, Олександр Анатолійович; Мірошниченко, Д. В.; Шальмин, А. С.; Ясинский, Р. Н.; Растворов, А. А.; Мирошниченко, Д. В.; Shalmin, O. S.; Yasinskiy, R. M.; Rastvorov, O. A.; Miroshnichenko, D. V. (My University, 2014)
Мета роботи — визначити чинники прогресування ВІЛ/СНІД-асоційованого туберкульозу легень за клініко-рентгенологічними, гематологічними, біохімічними та імунологічними показниками. На підставі цих результатів встановити критерії оцінки перебігу ВІЛ/СНІД-асоційованого вперше діагностованого туберкульозу легень. Матеріали та методи. Обстежено 47 хворих на ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз легень. Визначали гематологічні, біохімічні (реактанти гострої фази запалення, протеїнограма, коагулограма) та імунологічні (кількість клітин CD4+, аі-антитрипсин) показники у хворих із ко-інфекцією. Оцінювали додатково наявність синдрому системної запальної відповіді (ССЗВ), поширеність туберкульозного ура¬ження (легеневого і позалегеневого — ПТБ) та ступінь поліорганної дисфункції (ПД). Окремо встанов¬лювали сумарний клініко-рентгенологічний критерій (КРК): КРК1 — у разі обмеженого ураження легень, КРК2 — у разі поширеного ураження легень, або обмеженого ураження легень і ПТБ1, або (і) ПД1, КРКЗ — за супутніх ПТБ2, або (і) ПД2, або поширеного ураження легень і ПТБ1, або (і) ПД1. Результати та обговорення. Встановлено, що прогресуванню ко-інфекції туберкульоз-ВІЛ/СНІД сприяють ССЗВ (р < 0,05), зниження кількості СВ4+-клітин понад 200 (р < 0,05), анемія (р < 0,005), лім- фопенія (р < 0,05), зростання лейкоцитарного індексу інтоксикації на понад 4 та індексу ядерного зрушен¬ня на понад 0,3 од. (р < 0,05), зниження альбумін-глобулінового співвідношення до 0,5 і менше (р < 0,05), рівня альбуміну до 35 і менше (р < 0,005), зростання вмісту у-глобулінів до 40 і більше (р < 0,05), фібрину до 19 і більше (р < 0,05), зниження гематокриту менше 35 % (р < 0,005) та КРКЗ (р < 0,05). Висновки. Прогресування ко-інфекції туберкульоз-ВІЛ/СНІД відбувається в разі розвитку ССЗВ, поширення туберкульозного ураження легень або поєднання із позалегеневими ураженнями нервової системи чи з порушенням функціонального стану інших органів і систем. Негативному перебігу захворю¬вання сприяють також виразний імунодефіцит, анемія, лімфопенія, зниження вмісту альбуміну і дисба¬ланс альбумін-глобулінового співвідношення, зниження гематокриту. Визначено критерії оцінки перебігу ко-інфекції для розробки алгоритму лікувальної тактики хворих на ВІЛ/СНІД-асоційований туберку¬льоз легень. Цель работы — определить факторы прогрессирования ВИЧ/СПИД-ассоциированного туберку¬леза легких по клинико-рентгенологическим, гематологическим, биохимическим и иммунологичес¬ким показателям. Основываясь на полученных результатах, установить критерии оценки течения ВИЧ/СПИД-ассоциированного впервые диагностированного туберкулеза легких. Материалы и методы. Обследовано 47 пациентов с ВИЧ/СПИД-ассоциированным туберкулезом легких. Определяли гематологические, биохимические (реактанты острой фазы воспаления, протеино- грамма, коагулограмма) и иммунологические (количество СБ4+-клеток, аі-антитрипсин) показатели у больных с ко-инфекцией. Оценивали дополнительно наличие синдрома системного воспалительного ответа (ССВО), распространенность туберкулезного поражения (легочного и внелегочного — ВТБ) и степень полиорганной дисфункции (ПД). Отдельно исследовали суммарный клинико-рентгенологичес¬кий критерий (КРК): КРК1 — при ограниченном поражении легких, КРК2 — при распространенном поражении легких, или ограниченном поражении легких и ВТБ1, или (и) ПД1, КРКЗ — при сопутству¬ющих ВТБ2, или (и) ПД2, или при распространенном поражении легких и ВТБ1, или (и) ПД1. Результаты и обсуждение. Определили, что прогрессированию ко-инфекции туберкулез-ВИЧ/ СПИД способствуют ССВО (р < 0,05), снижение количестваСБ4+-клеток менее 200 (р < 0,05), ане¬мия (р < 0,005), лимфопения (р < 0,05), повышение лейкоцитарного индекса интоксикации более 4 и индекса ядерного сдвига более 0,3 ед. (р < 0,05), снижение альбумин-глобулинового соотношения до 0,5 и менее (р < 0,05), уровня альбумина до 35 и менее) (р < 0,005), повышение у-глобулинов до 40 и более (р < 0,05), фибрина до 19 и более (р < 0,05), снижение гематокрита менее 35 % (р < 0,005) и наличие КРКЗ (р < 0,05). Выводы. Прогрессирование ко-инфекции туберкулез-ВИЧ/СПИД происходит при развитии ССВО, распространении туберкулезного поражения легких или при сочетании из внелегочным пора¬жением нервной системы или с нарушением функций других органов и систем. Отрицательной дина¬мике заболевания способствуют также выраженный иммунодефицит, анемия, лимфопения, снижение уровня альбумина и дисбаланс альбумин-глобулинового соотношения, снижение гематокрита. Определено критерии оценки течения ко-инфекции для разработки алгоритма лечебной тактики больных ВИЧ/СПИД-ассоциированным туберкулезом легких. Objective — to identify the progression factors of HIV/AIDS-associated tuberculosis by clinical, radiological, haematological, biochemical and immunological parameters and to establish criteria for evaluation of the course of HIV/AIDS-associated newly diagnosed pulmonary tuberculosis. Materials and methods. The study included 47 patients with HIV/AIDS-associated tuberculosis. We determined the hematological, biochemical (acute phase agents, proteinogramm, coagulogram) and immunological (number of cells CD4+, аі-antitrypsin) rates in patients with co-infection. The presence of additional systemic inflammatory response syndrome (SIRS), the prevalence of tuberculous lesions (pulmonary and extrapulmonary — ETB) and the degree of polyorganic dysfunction (OD) were also estimated. The total clinical and radiological criteria (CRC): CRC1 — in cases with local lung lesions, CRC2 — in cases with diffuced lung lesions, or with local lung lesions and ETB1 either (and) OD1, CRC3 — in cases with ETB2 either (and) OD2 or diffuced lung lesions and ETB1 either (and) OD1 separately determined. Results and discussion. It was determined, that SIRS (p < 0.05), decrease of the number of CD4+ cells less than 200 (p < 0.05), anemia (p < 0.005), lymphopenia (p < 0.05 ), increase of LII more than 4 and INS more than 0,3 units (p < 0.05), decrease of albumin-globulin ratio (0,5 orless), (p < 0.05), albumin’s level (35 and less) (p < 0.005), y-globulin level increase (40 % ormore) (p < 0.05), fibrin level increase (19 or more) (p < 0.05), decrease in hematocrytis level less than 35 % (p < 0.005) and the presence of CRC3 (p < 0.05) contribute to the progression of TB/HIV/AIDS co-infection. Conclusions. Progression ofTB/HIV/AIDS co-infection occurs in the cases of development of SIRS, dissemination of tuberculosis lesions or in combination with extrapulmonary lesions of the nervous system, or with the disfunction of other organs and systems. Sighnificant immunodeficiency, anemia, lymphopenia, decreased albumin level and albumin-globulin ratio imbalance, decreased haematocrytis level also contribute to the progression of the disease. The study evaluated criteria for assessment of co-infection course to design algorithm of further treatment strategy for HIV/AIDS-associated tuberculosis.
Факторы риска прогрессирования и критерии оценки течения ВИЧ/СПИД-ассоциированного туберкулеза легких
The risk factors of progression and evaluation criteria for the course of the HIV/AIDS-associated pulmonary tuberculosis
Keywords: ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз легень; чинники ризику прогресування; ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулез легких; факторы риска прогрессиования; HIV/AIDS-associated tuberculosis of lungs; the risk factors of progression