Загальна нозологія. Типові патологічні процеси. Розділ 1: практикум з патологічної фізіології для підготовки спеціалістів другого (магістерського) рівня вищої освіти, галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спец. 222 «Медицина», кваліфікації освітньої «Магістр медицини», кваліфікації професійної «Лікар» - Колесник, Юрій Михайлович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Жулінський, Володимир Олександрович; Ковальов, Микола Михайлович; Василенко, Гліб Володимирович; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Іваненко, Тарас Васильович; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Каджарян, Єлизавета Віталіївна; Тiщенко, Сергій Вікторович; Данукало, Максим Вікторович; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Патофізіологія являється найважливішою фундаментальною наукою, без якої неможливе формування сучасного спеціаліста-медика. Вона являється теоретичною базою у системі підготовки лікаря, формування основ його клінічного мислення і професійних дій на основі глибокого розуміння механізмів розвитку патологічних процесів в організмі людини. Патофізіологія як навчальна дисципліна базується на знанні студентами основних положень біології, анатомії, гістології, біофізики, біохімії, нормальної фізіології, мікробіології і інтегрується з цими дисциплінами. Вивчення патофізіології створює теоретичні основи для оволодіння студентами клінічними дисциплінами, розвиває професійні здібності до клінічного мислення, забезпечує можливість успішної професійної діяльності. Набуття глибоких знань і умінь з патофізіології дозволяє використовувати їх для вирішення клінічних проблем діагностики, профілактики і лікування хвороб. В основі запропонованих Вам методичних розробок лежить багаторічний досвід викладання патофізіології у Запорізькому державному медичному університеті, а також методичні матеріали з вивчення предмета в системі вищої медичної освіти. Програма дисципліни структурована на розділи (логічно завершені частини навчальної програми), до складу яких входять тематичні розділи, представлені темами практичних занять. Даний практикум з патофізіології складено колективом кафедри для підготовки студентів-спеціалістів медичних факультетів другого (магістерського) рівня вищої освіти, галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальності 222 «Медицина», кваліфікації освітньої «Магістр медицини», кваліфікації професійної «Лікар» у відповідності до навчального плану, а також чинної програми з патофізіології для студентів вищих медичних навчальних закладів. Ці нормативні документи передбачають підготовку на медичних факультетах лікарів загального профілю і педіатрів. У зв’язку з цим, в практикумі, крім питань до практичних занять, обов’язкових для вивчення студентами всіх спеціальностей, окремо виділені питання для майбутніх педіатрів з ціллю вивчення ними особливостей розвитку патологічних процесів у дитячому віці.