Зміни показників системи гемостазу в пацієнтів із черепно-мозковою травмою залежно від варіантів генотипу за -675 4G/5G поліморфізмом гена інгібітора активатора плазміногену 1 типу - Потапов, О. О.; Кмита, О. П.; Шекера, Н. С.; Пабот, К. А.; Потапов, А. А.; Кмыта, А. П.; Пабот, Е. А.; Potapov, O. O.; Kmyta, O. P.; Shekera, N. S.; Pabot, K. A. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Черепно-мозкова травма (ЧМТ) є важливою проблемою сучасної клінічної медицини, що має не тільки медичну, але й соціальну значущість. Окремої уваги заслуговує такий важливий аспект перебігу ЧМТ, як дослідження лабораторних динамічних змін показників системи гемостазу в потерпілих для прогнозування результатів лікування із урахуванням асоціативних зв’язків із генетичними факторами. Мета роботи – проаналізувати лабораторні зміни показників системи гемостазу хворих із ЧМТ залежно від генотипу за -675 4G/5G поліморфізмом гена інгібітора активатора плазміногену 1 типу (РАІ-1). Матеріали і методи. Дослідження засноване на вивченні 200 спостережень хворих з ізольованою ЧМТ, які перебували на стаціонарному лікуванні у нейрохірургічному відділенні Сумської обласної клінічної лікарні у 2011–2013 роках, і 95 практично здорових осіб групи контролю. Під час дослідження здійснили аналіз зв’язку змін показників системи гемостазу, а саме визначали: активований частковий тромбопластиновий час, протромбіновий індекс, вміст тромбоцитів крові, толерантність плазми до гепарину, активований час рекальцифікації плазми крові, фібринолітичну активність за часом лізису еуглобулінового згортка, фібриноген плазми крові із генотипами за -675 4G/5G поліморфізмом гена РАI-1 у хворих із ЧМТ на 1, 3, 7 і 14 добу після госпіталізації та осіб групи контролю. Результати. Підтверджено таку циклічність змін у хворих із ЧМТ: спостерігали схильність до гіперкоагуляції під час дослідження на 1 добу зі зміною на гіпокоагулятивні прояви до 3 доби (зі збереженням нормальних показників фібринолітичної активності). На 7 добу превалювали гіперкоагулятивні прояви з наступною нормалізацією досліджуваних лабораторних показників на 14 добу. Висновок. За результатами аналізу динамічного дослідження рутинних показників системи гемостазу можна зробити висновок щодо відсутності зв’язку змін досліджуваних показників із генотипами за -675 4G/5G поліморфізмом гена РАI-1 у хворих із ЧМТ та у практично здорових осіб. Наша робота підтверджує необхідність більш глибокого моніторингу фібринолітичної системи, бо рутинні лабораторні методи дослідження системи гемостазу не завжди інформативні щодо зрушень системи фібринолізу в потерпілих із ЧМТ. Черепно-мозговая травма (ЧМТ) является важной проблемой современной клинической медицины, имеет не только медицинское, но и социальное значение. Отдельного внимания заслуживает такой важный аспект течения ЧМТ, как исследование лабораторных изменений показателей системы гемостаза в динамике у пострадавших для дальнейшего прогнозирования результатов лечения с учётом ассоциативных связей с генетическими факторами. Цель работы – проанализировать лабораторные изменения показателей гемостаза у больных с ЧМТ в зависимости от генотипа по -675 4G/5G полиморфизму гена ингибитора активатора плазминогена 1 типа (РАІ-1). Материалы и методы. Исследование основано на изучении 200 наблюдений больных с изолированной ЧМТ, находившихся на стационарном лечении в нейрохирургическом отделении Сумской областной клинической больницы в 2011-2013 годах, и 95 практически здоровых лиц, составивших группу контроля. Проведён анализ связи изменений показателей системы гемостаза, а именно определяли: активированное частичное тромбопластиновое время, протромбиновый индекс, содержание тромбоцитов крови, толерантность плазмы к гепарину, активированное время рекальцификации плазмы крови, фибринолитическую активность, фибриноген плазмы крови с генотипами по -675 4G/5G полиморфизму гена РАI-1 у больных с ЧМТ на 1, 3, 7 и 14 день после госпитализации и лиц группы контроля. Результаты. Подтверждена следующая цикличность изменений у пациентов с ЧМТ: наблюдали склонность к гиперкоагуляции при исследовании в первые сутки с изменением на гипокоагулятивные проявления до 3 суток (с сохранением нормальных показателей фибринолитической активности). На седьмой день превалировали гиперкоагулятивные проявления с последующей нормализацией исследуемых лабораторных показателей на 14 день. Выводы. По результатам анализа динамического исследования рутинных показателей системы гемостаза можно сделать вывод об отсутствии связи изменений исследуемых показателей с генотипами по -675 4G / 5G полиморфизму_гена РАI-1 у больных с ЧМТ и у практически здоровых лиц. Наша работа подтверждает необходимость более глубокого мониторинга фибринолитической системы, так как рутинные лабораторные методы исследования системы гемостаза не всегда информативны относительно сдвигов системы фибринолиза у пострадавших с ЧМТ. Traumatic brain injury (TBI) is a significant problem in modern clinical medicine that has both medical and social importance. Analysis of hemostatic changes is a very important aspect of clinical course of TBI and should be paid special attention on it. This analysis is necessary to make prognosis for the treatment outcomes taking into account associations with genetic factors. The aim of research was to analyze hemostatic profile changes in patients with TBI with regard to the genotype of -675 4G/5G polymorphism of plasminogen activator inhibitor-1 gene (РАІ-1). Methods and materials. The research was based on the investigation results of 200 patients with isolated TBI, who were undergoing inpatient treatment at the neurosurgery department at Sumy Regional Clinical Hospital in 2011–2013, and 95 apparently healthy individuals of the control group. The following change cycling was confirmed during the study: a tendency to hypercoagulability on the 1st day transforming into a state of being incapable of coagulation on the 3rd day. On the 7 day hypercoagulability signs dominated and by the 14 day the laboratory findings had gradually become normal. Conclusions. According to the analysis of routine hemostatic profile parameters (activated partial thromboplastin time, prothrombin index, platelet count, plasma tolerance to heparin, activated recalcifi cation time, euglobulin clot lysis assay, plasma fibrinogen level) we concluded that there is no association between the studied parameters and the genotypes of the -675 4G/5G polymorphism in the PAI-1 gene in patients with TBI and controls. Our study confirms the necessity of further monitoring of fibrinolytic system, since routine laboratory tests of haemostasis are not always informative as for the fibrinolytic disorders in patients with TBI.
Изменения показателей системы гемостаза у пациентов с черепно-мозговой травмой в зависимости от вариантов генотипа по -675 4G/5G полиморфизму гена ингибитора активатора плазминогена 1 типа
Hemostatic profile changes in patients with traumatic brain injury with regard to the genotypes of -675 4G/5G polymorphism of plasminogen activator inhibitor-1 gene
Keywords: черепно-мозкова травма; гемостаз; поліморфізм генетичний; РАІ-1; черепно-мозговая травма; полиморфизм генетический; Traumatic Brain Injury; Hemostasis; Profile; Genetic Rolymorphism; Plasminogen Activator Inhibitor 1