Современные подходы и новые методические возможности в оценке функционального состояния мелких лабораторных животных - Колесник, Ю. М.; Ганчева, О. В.; Абрамов, А. В.; Колесник, М. Ю.; Иваненко, Т. В.; Тищенко, С. В.; Данукало, М. В.; Федотова, М. И.; Колесник, Юрій Михайлович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Колесник, Михайло Юрійович; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Современные биомедицинские исследования, проводимые в научных лабораториях, являются базисом не только для изучения патогенетических механизмов формирования и прогрессирования болезней – сегодня они широко используются для разработки высокоинформативных методов диагностики, создания новых лекарственных препаратов, изучения влияния на организм вновь разрабатываемых фармсоединений с оценкой их потенциальной эффективности. В статье освещены новые подходы и возможности оценки функционального состояния мелких лабораторных животных с учетом современных международных требований к проведению исследований и интерпретации полученных результатов. Сучасні біомедичні дослідження, що проводяться в наукових лабораторіях, є базисом не тільки для вивчення патогенетичних механізмів формування та прогресування хвороб – сьогодні вони широко використовуються для розробки високоінформативних методів діагностики, створення нових лікарських препаратів, вивчення впливу на організм тих фармсполук, що розробляються вперше, з оцінюванням їхньої потенційної ефективності. У статті висвітлено нові підходи та можливості оцінювання функціонального стану дрібних лабораторних тварин з урахуванням сучасних міжнародних вимог щодо досліджень та інтерпретації результатів, котрі отримали. Modern biomedical research conducted in scientific laboratories is a basis not only for studying the pathogenetic mechanisms of diseases formation and progression, today they are widely used for highly informative diagnostic methods development, new medicines creation, and the study of newly developed pharmaceutical compounds influence on the organism with their potential effectiveness assessment. The article highlights new approaches and possibilities for the functional state of small laboratory animals assessing, taking into account modern international requirements for research conduction and findings interpretation.
Modern approaches and new methodological possibilities in the functional state of small laboratory animals assessing
Сучасні підходи та нові методичні можливості в оцінюванні функціонального стану дрібних лабораторних тварин
Keywords: диагностика функционального состояния сердца; эхокардиография; электрокардиография; биоимпедансметрия; артериальное давление; крысы; діагностика функціонального стану серця; ехокардіографія; електрокардіографія; біоімпедансметрія; артеріальний тиск; щури; heart function tests; echocardiography; electrocardiography; bioimpedance measurement; arterial pressure; rats