Структурні особливості формування лімфоїдних утворень червоподібного відростка людини в пізньому пренатальному періоді онтогенезу - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Таврог, Маріанна Львівна; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Грінівецька, Наталія Валеріївна; Лазарик, Олександра Леонідівна (Warsaw : RS Global Sp. z O.O., 2020)
Вступ. Серед актуальних проблем сучасної медицини особливе місце займають дослідження імунної системи. Важливу роль в забезпеченні постійного контролю підтримки антигенного гомеостазу серед інших органів імунної системи відіграє імунний апарат червоподібного відростка людини [6]. Інтерес до червоподібного відростка зумовлений його анатомічним розташуванням, до кінця не з'ясованою функцією та невирішеною проблемою апендициту. Більшість робіт присвячена вивченню розмірів та розташування червоподібного відростка та їх змін у залежності від віку та індивідуальних особливостей [2, 3, 4, 5], або дослідженню формування та структурних змін епітелію [1]. Формування лімфоїдних вузликів червоподібного відростка у пренатальному онтогенезі, імуногістохімічна характеристика їх клітин потребує деталізації. Мета: встановити особливості формування лімфоїдних утворень червоподібного відростка людини у пізньому пренатальному періоді та визначити імуногістохімічні характеристики клітин центральної та периферичної ділянок вузликів червоподібного відростка. Abstract. By means of complex of morphometrical, histological, histochemical research methods of 42 human fetal vermicular appendix the terms of lymphoid nodules development and peculiarities of epithelial formation were established. It is settled that starting from the 28th week of antenatal ontogenesis the synthesis of glycogen in the cells of epithelium goes down and the production of proteoglicans and sialic acids increases. At the 25th week of antenatal development we can find the accumulations of CD3+ -lymphocytes near blood vessels. Later they give rise to development of perivascular lymphoid nodules. These nodules include CD3+ - lymphocytes, CD68+ macrophages, cells in the stage of apoptosis (caspase 3+) and proliferation (Ki67+). From the 28-th week of antenatal period we can find lymphoid nodules contacting with mucosal epithelium of vermicular appendix. In these nodules peripheral and central zones are well distinguished. They consist of CD3+-lymphocytes (in peripheral zone) CD20+ -lymphocytes (in central zone), CD68+ -macrophages, cells in the stage of proliferation (Кi 67+) and apoptosis (caspase 3+). Number of cells of different populations changes up to birth.
Keywords: vermicular appendix; lymphocytes; lymphoid nodules; epithelium; antenatal period of ontogenesis