Прееклампсія у вагітних з первинною артеріальною гіпертензією (прогнозування, клініко-патогенетичне обгрунтування профілактики та терапії) - Круть, Юрій Якович; Krut, Y.J. (My University, 2004)
Запропоновано нові підходи щодо вивчення патогенезу, прогнозування, профілактики та лікування прееклампсії у вагітних з первинною артеріальною гіпертензією. Вперше на підставі результатів комплексного обстеження в динаміці вагітності показано особливості функціонального стану, характер імунних змін значення системи оксиду азоту за наявності даних захворювань залежно від ступеня їх тяжкості. Вперше визначено зміни та роль системи цитокінів у патогенезі виникнення прееклампсії. Запропоновано прогностичні критерії даних цитокінового профілю щодо розвитку гестозу у вагітних з артеріальною гіпертензією. Вперше виявлено зв'язок між рівнем цитокінів та частотою виникнення прееклампсії. За допомогою ультразвукового доплерометричного дослідження вивчено зміни матково-плацентарно-плодового кровообігу за наявності даної патології у вагітних з первинною артеріальною гіпертензію. Запропоновано критерії ранньої діагностики порушень стану пплода. Розроблено нові методи прогнозування, профілактики та лікування поєднаної преекламсії з застосувнням дієти з підвищеним вмістом L-аргініну та фармакологічних препаратів. Відзначено їх позитивний вплив на зміни в імунному статусі та системі оксиду азоту, що дозволяє знизити частоту перинатальних втрат та зменшує ризик виникнення прееклампсії.
Keywords: вагітність; артеріальна гіпертензія; прееклампсія; pregnancy; arterial hypertension; preeclampsia