Кісти верхньощелепних пазух. Оптимізація хірургічного лікування - Єрохіна, А. О.; Нікулін, Михайло Іванович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Одним із найбільш розповсюджених негнійних захворювань в сучасній оториноларингології є кісти навколоносових пазух. Вони складають 3,9 % захворювань в структурі загальної ЛОР – патології, 12,6 % від усіх хронічних захворювань навколоносових пазух. По частоті кістозного ураження слизової оболонки навколоносових пазух 1-е місце займає верхньощелепна пазуха (93,3 %), значно рідше виявляють кісти клиноподібної пазухи (4,3 %), а на 3-му місці - лобної пазухи (2,4 %). Актуальність проблеми полягає в тому, що кількість хворих на кісти верхньощелепних пазух з кожним роком зростає та переважно страждають люди працездатного віку (20 - 40 років), що суттєво псує якість життя. Проте, немає чіткої відповіді щодо лікування цієї патології, у світі дотепер продовжуються дискусії, котрі стосуються правильного вибору вирішення цієї проблеми. Все це свідчить про необхідність удосконалення ефективності хірургічного лікування кіст верхньощелепної пазухи. Мета дослідження. Метою проведених досліджень було підвищення ефективності хірургічного лікування кіст верхньощелепних пазух, шляхом вибору хірургічного доступу в залежності від походження кісти, локалізації та її виду.
Keywords: тези доповідей