Dynamics of certain clinical-biochemical parameters in patients with interstitial pneumonia after COVID‑19 coronavirus disease - Pavlov, S. V.; Kotlyarevska, E. V.; Svitlytska, O. A.; Kiknadze, T. I.; Павлов, Сергій Васильович; Котляревська, Еліна Валентинівна; Світлицька, Оксана Анатоліївна; Кікнадзе, Тетяна Іванівна (My University, 2022)
The aim of the study was to evaluate the effectiveness of treatment of patients with interstitial pneumonia after coronavirus disease COVID‑19 with infusion therapy of L‑arginine hydrochloride for 10 days according to the neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), serum fibrinogen and D‑dimer. We examined 72 patients with community-acquired bilateral polysegmental interstitial pneumonia, divided into two groups: Group I – 36 patients who received in combination therapy L‑arginine hydrochloride 100 ml iv drip once a day for 10 days; Group II – 36 patients who did not receive L‑arginine hydrochloride. Subgroups were comparable in age and gender (p> 0.05). The mean age of patients was 64 years (52; 72). The observation groups did not differ in age, gender composition and concomitant somatic diseases (p> 0.05). In addition, patients in both groups received antibiotic therapy, antithrombotic therapy, systemic glucocorticosteroids. The dynamics of neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), serum fibrinogen and D‑dimer levels were assessed against the background of treatment with L‑arginine hydrochloride infusion therapy for 10 days. In patients with interstitial pneumonia after coronavirus COVID‑19, there is an increase in the ratio of NLS, which correlates with pro-inflammatory markers and hemostasis factors. In the pathogenetic therapy of interstitial pneumonia after coronavirus disease COVID‑19, it is advisable to use L‑arginine aspartate to reduce the activity of inflammatory processes, improve the hemostasis system. Метою дослідження стала оцінка ефективності лікування хворих на інтерстиціальну пневмонію після коронавірусної хвороби COVID‑19 із застосуванням інфузійної терапії L‑аргініну гідрохлориду протягом 10 днів за даними нейтрофільно-лімфоцитарного співвідношення (НЛС), сироваткового рівня фібриногену та D‑дімеру. Середній вік пацієнтів склав 64 роки (52; 72). Групи спостереження не відрізнялись між собою за віком та гендерним складом (р>0,05). Обстежені хворі мали супутні захворювання: 13,9 % пацієнтів мали ішемічну хворобу серця, у 48,6 % пацієнтів була гіпертонічна хвороба, ХОЗЛ та бронхіальна астма були у 5,6 % та 6,9 % пацієнтів,цукровий діабет – у 22,2 % хворих, а 26,4 % пацієнтів мали ожиріння. Склад супутніх захворювань між групами спостереження не відрізнявся (р>0,05). У пацієнтів, що досліджувались, відбувається підвищення співвідношення НЛС до 3,43, що відображає силу стресу чи/або системного запалення. Рівень НЛС має позитивні кореляційні зв’язки з D‑дімером (r=+0,64, p<0,05), С‑реактивним протеїном (СРП) (r=+0,66, p<0,05) та фібриногеном (r=+0,56, p<0,05). На тлі лікування через 10 днів рівень НЛС в групі хворих, які отримували L‑аргініну гідрохлорид (І група) був на 14,8 % менше, ніж у хворих ІІ групи (пацієнти, що не отримували L‑аргініну гідрохлорид) (р<0,05). Пацієнти І групи мали достовірне зниження сироваткової концентрації СРП на 26,9 % (р<0,05), що менше, ніж в ІІ групі на 21,6 % (р<0,05); рівня фібриногену на 40,4 % (р<0,05), в той же час у пацієнтів ІІ групи рівень фібриногену наприкінці спостереження був на 22,2 % вище, ніж в І групі (р<0,05). Наприкінці терапії відмічалось достовірне зниження концентрації D‑дімеру в І групі на 40,0 % (р<0,05), що перевищувало вміст в крові у хворих ІІ групи наприкінці терапії на 25,2 % (р<0,05). В патогенетичній терапії інтерстиціальної пневмонії після коронавірусної хвороби COVID‑19 доцільно використовувати L‑аргініну аспартат для зменшення активності запальних процесів, покращення системи гемостазу.
Динаміка деяких клініко-біохімічних параметрів у хворих з інтерстиціальною пневмонією після перенесеної коронавірусної хвороби COVID‑19
Pavlov S. V. - 0000–0003–3924–4515; Kotlyarevska E. V. - 0000–0001–8595–8389; Svitlytska O. A. - 0000–0003–4987–8458; Kiknadze T. I. - 0000–0001–7462–4201.
Keywords: interstitial pneumonia; neutrophil-lymphocyte ratio; fibrinogen; D‑dimer; L‑arginine aspartate; інтерстиціальна пневмонія; нейтрофільно-лімфоцитарне співвідношення; фібриноген; D‑дімер; L‑аргініну аспартат