Взаємозв'язки параметрів спектрального аналізу біоелектричної активності головного мозку з клініко-нейровізуалізаційними даними в гострий період спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Козелкин, А. А.; Кузнецов, А. А.; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (My University, 2020)
Дослідити взаємозв’язки показників спектрального аналізу біоелектричної активності головного мозку (БЕАГМ) з клініко-нейровізуалізаційними даними в гострий період спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу (ССВМК). Об’єкт і методи дослідження. Проведено проспективне когортне дослідження за участю 156 пацієнтів (середній вік — 66,7±0,8 року) в гострий період ССВМК на тлі консервативної терапії. Клініко-неврологічне обстеження включало оцінку за шкалою FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) та NIHSS (National Institute of Health Stroke Scale). Вихід гострого періоду ССВМК визначали на21-шу добу захворювання задопомогою шкали mRS (modified Rankin Scale). Заданими комп’ютерної томографії головного мозку визначали обсяг осередка ураження (ООУ) та вираженість зсуву серединних структур (ЗСС). Дослідження БЕА ГМ проводили в перші 48 год від дебюту захворювання. Для оцінки взаємозв’язків між показниками електроенцефалографії та клініко-нейровізуалізаційними даними розраховували коефіцієнт рангової кореляції Спірмена (R). Результати. Встановлено, що відносна спектральна потужність ритмів (ВСПР) δ-діапазону обох півкуль має середньої сили кореляційні зв’язки з ООУ (R=0,69 для ураженої півкулі (УП), p<0,05; R=0,67 для інтактної півкулі (ІП), p<0,05), ЗСС (R=0,62–0,65 для обох півкуль, p<0,05), сильні зв’язки зізначеннями зашкалою FOUR (R=–0,70 для УП, p<0,05; R=–0,72 для ІП, p<0,05), NIHSS (R=0,76 для УП, p<0,05; R=0,74 для ІП, p<0,05) на час проведення електроенцефалографічного дослідження та з mRS на 21-шу добу захворювання (R=0,84 для обох півкуль, p<0,05), при цьому ВСПР α-діапазону обох півкуль за силою зв’язків із клініконейровізуалізаційними даними не відрізняється від ВСПР δ-діапазону. Лобно-потиличний градієнт ритмів (ЛПГР) α-діапазону УП корелює з ООУ (R=0,38, p<0,05), ЗСС (R=0,39 для обох показників, p<0,05), сумарним балом за шкалою FOUR (R=–0,35, p<0,05), NIHSS (R=0,46, p<0,05) і балом за mRS на 21-шу добу захворювання (R=0,44, p<0,05), при цьому сумарна міжпівкульова асиметрія ритмів слабко корелює з ООУ (R=–0,18, p<0,05). Висновки. Елевація ВСПР δ-діапазону на тлі зниження ВСПР та редукції ЛПГР α-діапазону в обох півкулях, зниження загальної абсолютної спектральної потужності ритмів УП порівняно з ІП в перші 48 год від дебюту ССВМК асоційовані з більшим ООУ, більш вираженим ЗСС мозку, загальномозковим синдромом, більш глибоким неврологічним дефіцитом та гіршим виходом гострого періоду захворювання. Исследовать взаимосвязи показателей спектрального анализа биоэлектрической активности головного мозга (БЭА ГМ) с клинико-нейровизуализационными данными в острый период спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния (ССВМК). Объект и методы исследования. Проведено проспективное когортное исследование с участием 156 пациентов (средний возраст — 66,7±0,8 года) в острый период ССВМК на фоне консервативной терапии. Клинико-неврологическое обследование включало динамическую оценку по шкале Full Outline of UnResponsiveness (FOUR), National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS). Исход острого периода ССВМК определялся на 21-е сутки заболевания с помощью modified Rankin Scale (mRS). По данным компьютерной томографии головного мозга определяли объем очага поражения (ООП) и выраженность смещения срединных структур (ССС). Исследование БЭА ГМ проводили в первые 48 ч от дебюта заболевания. Для оценки взаимосвязей между электроэнцефалографическими показателями и клинико-нейровизуализационными данными рассчитывали коэффициент ранговой корреляции Спирмена (R). Результаты. Установлено, что относительная спектральная мощность ритмов (ОСМР) δ-диапазона обоих полушарий имеет средней силы корреляционные связи с ООП (R=0,69 для пораженного полушария (ПП), p<0,05, R=0,67 для интактного полушария (ИП), p<0,05), ССС (R=0,62–0,65 для обоих полушарий, p<0,05), сильные связи со значениями по шкале FOUR (R=–0,70 для ПП, p<0,05, R=–0,72 для ИП, p<0,05), NIHSS (R=0,76 для ПП, p<0,05, R=0,74 для ИП, p<0,05) на момент проведения ЭЭГ-исследования и с mRS на 21-е сутки заболевания (R=0,84 для обоих полушарий, p<0,05), при этом ОСМР α-диапазона обоих полушарий по силе связей с клинико-нейровизуализационными данными не отличается от ОСМР δ-диапазона. Лобно-затылочный градиент ритмов (ЛЗГР) α-диапазона ПП коррелирует с ООП (R=0,38, p<0,05), ССС (R=0,39, p<0,05), суммарным баллом по шкале FOUR (R=–0,35, p<0,05), NIHSS (R=0,46, p<0,05) и баллом по mRS на 21-е сутки заболевания (R=0,44, p<0,05), при этом суммарная межполушарная асимметрия ритмов слабо коррелирует с ООП (R=–0,18, p<0,05). Выводы. Элевация ОСМР δ-диапазона на фоне снижения ОСМР и редукции ЛПГР α-диапазона в обоих полушариях, снижение общей абсолютной спектральной мощности ритмов ПП по сравнению с ИП в первые 48 ч от дебюта ССВМК ассоциированы с большим ООУ, более выраженными ССС мозга, общемозговым синдромом, более глубоким неврологическим дефицитом и худшим исходом острого периода заболевания. Тo investigate correlations of bioelectrical brain activity spectral analysis parameters with clinical and neurovisualization data in acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage (SSICH). Objects and methods. The prospective cohort study of 156 patients (middle age 66.7±0.8 years) in acute period of SSICH was made against the conservative therapy. Neurological examination contained evaluation by Full Outline of UnResponsiveness (FOUR), National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS). Acute period of SSICH outcome was evaluated on 21st day after disease onset according to modified Rankin Scale (mRS). The intracerebral hemorrhage volume (ICHV) and midline shift were detected by using computed tomography. Bioelectrical brain activity was done during first 48 hours from the onset of the disease. Spearman correlation coefficient was calculated to estimate the connection between electroencephalographic parameters and clinical, neurovisualization data. Results. It was detected, that relative spectral rhythm power (RSRP) of delta band of both hemispheres has middle strength correlations with ICHV (R=0.69 for affected hemisphere (AH), p<0.05, R=0.67 for intact hemisphere (IH), p<0.05), MS (R=0.62–0,65 for both hemispheres, p<0.05), strong correlations with FOUR score (R=–0.70 for AH, p<0.05, R=–0.72 for IH, p<0.05), NIHSS score (R=0.76 for AH, p<0.05, R=0.74 for IH, p<0.05) at the time of EEG and with mRS score on 21st day of the disease (R=0.84 for both hemispheres, p<0.05). Nevertheless, RSRP of alpha band correlations strength was similar to RSRP of delta band. Fronto-occipital rhythm gradient (FORG) of alpha band of IH correlates with ICHV (R=0.38, p<0.05), MS (R=0.39, p<0.05), FOUR (R=–0.35, p<0.05), NIHSS (R=0.46, p<0.05) and mRS (R=0.44, p<0.05). Thus, total interhemispheric rhythm asymmetry has weak correlation with ICHV (R=–0.18, p<0.05). Conclusions. Elevation of RSRP of delta band on the ground of reduction of RSRP and FORG of alpha band in both hemispheres, decreasing of total spectral rhythm power of AH in comparison with IH during first 48 hours from the onset of SSICH were associated with larger ICHV, more severe MS, neurologic deficit and worse outcome.
Взаимосвязи параметров спектрального анализа биоэлектрической активности головного мозга с клиниконейровизуализационными данными в острый период спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния
Correlations of bioelectrical brain activity spectral analysis parameters with clinical and neurovisualization data in acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; електроенцефалографія; комп’ютерна томографія; неврологічний дефіцит; внутримозговое кровоизлияние; электроэнцефалография; компьютерная томография; неврологический дефицит; intracerebral hemorrhage; electroencephalography; computer tomography; neurologic deficit