Клинико-феноменологическая структура органических психических расстройств у работников промышленных предприятий - Подлубный, В. Л.; Підлубний, Віталій Леонідович; Podlubnyi, V. L. (Чоловіче здоров'я, гендерна та психосоматична медицина, 2016)
Представлено состояние современной проблемы социальной психиатрии и психопрофилактики в промышленных регионах, а именно – подробное освещение вопроса феноменологии органических психических нарушений у работников предприятий. Осуществлён комплексный подход в контексте клинико-эпидемиологических, клинико-психопатологических и психодиагностических изысканий в данном вопросе. Показано, что у половины (50,8%) обследованных лиц с сформированными синдромами органических расстройств, установлена значительная выраженность психопатологической симптоматики или определенные трудности в работе, а у четверти (24,6%) – присутствовала умеренно выраженная симптоматика и трудности в социальном функционировании. Значимая часть пациентов (13,8%) имела выраженную симптоматику или нарушение функционирования, которые, безусловно, требовали внимания или лечения. Превенция вышеуказанных расстройств предусматривала их выявление на субсиндромальном уровне, когда характер психических отклонений уже обозначен определенной симптоматикой, но заболевание как таковое еще не сформировано. Представлено стан сучасної проблеми соціальної психіатрії та психопрофілактики в промислових регіонах, а саме – докладне висвітлення питання феноменології органічних психічних порушень у працівників підприємств. Здійснено комплексний підхід в контексті клініко-епідеміологічних, клініко-психопатологічних і психодіагностичних досліджень в даному питанні. Показано, що у половини (50,8%) обстежених осіб з сформованими синдромами органічних розладів, виражено психопатологічна симптоматика або певні труднощі в роботі, а у чверті (24,6%) – була присутня помірно виражена симптоматика і труднощі соціального функціонування. Значна частина пацієнтів (13,8%) мала виражену симптоматику або порушення функціонування, які, безумовно, вимагали уваги або лікування. Превенція вищевказаних розладів передбачала їх виявлення на субсиндромальному рівні, коли характер психічних відхилень вже позначений певною симптоматикою, але захворювання як таке ще не сформовано. The condition of the modern problems of social psychiatry and psychoindustrial regions – namely a comprehensive elucidation of the phenomenology of organic mental disorders in workers of enterprises. It implemented a comprehensive approach in the context of clinical, epidemiological, clinical psychopathological and psychodiagnostic research in this regard. It has been shown that half (50,8%) surveyed people with organic disorders, syndromes formed, established a significant manifestation of psychiatric symptoms or difficulties in work, and a quarter (24,6%) – presentmoderate symptoms and difficulties in social functioning. A significant proportion of patients (13,8%) had symptomatic or malfunction, which will certainly require attention or treatment. Prevention of disorders of the above provided their identification on subsyndromal level, where the nature of mental disorders has designated certain symptoms, but the disease as such has not yet formed.
Клініко-феноменологічна структура органічних психічних розладів у працівників промислових підприємств
Clinical phenomenological structure of organic mental disorders workers of industrial enterprises
Keywords: органические психические расстройства; психодиагностика; психопрофилактика; работники промышленной популяции; органические психические расстройства; психопрофілактика; епідеміологія; працівники промислової популяції; органічні психічні розлади; психодіагностика; psychiatry; psychoprophylaxis; epidemiology; industrial workers population; organic mental disorders; psycho-diagnostics