Ремоделювання міокарда при хронічній серцевій недостатності з надлишковою масою тіла та ожирінням з урахуванням рівнів загального холестерину та тригліцеридів - Бідзіля, Петро Петрович; Bidzilya, P. P. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Сьогодні продемонстровано, що високий вміст ліпідів супроводжується кращим перебігом хронічної серцевої недостатності (ХСН) та виживаністю пацієнтів («парадокс ліпідів»). Є доволі обмеженою кількість робіт, в яких вивчали взаємозв’язки рівнів ліпідів і показників ремоделювання міокарда. Мета роботи – дослідити особливості ремоделювання міокарда у хворих на ХСН із надлишковою масою тіла та ожирінням залежно від рівня загального холестерину (ЗХС) і тригліцеридів (ТГ). Матеріали та методи. Обстежили 230 хворих і проаналізували історії хвороб 101 пацієнта з ХСН І–ІІІ функціонального класу (ФК) на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння I–III ступенів. ФК ХСН встановлювали за класифікацією Нью-Йоркської асоціації серця (NYHA). Нормальну, надлишкову масу тіла та ступінь абдомінального ожиріння виявляли, розраховуючи індекс маси тіла. Біохімічним методом визначали вміст у крові ЗХС, ТГ. Методом ехокардіографії досліджували стан ремоделювання міокарда. Результати. Встановили, що хворих із ХСН на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння найменш значні прояви ремоделювання міокарда спостерігались у досліджуваних із високим рівнем ЗХС. За вираженістю виявлених змін проміжне місце посідали досліджувані з нормальним вмістом ЗХС. Найважчі прояви дилатації камер серця, гіпертрофії ЛШ і функціональних клапанних змін властиві хворим із низькою концентрацією ЗХС. Підвищений вміст ТГ також супроводжувався менш вираженим ремоделюванням серця, а наявність нормальних значень ТГ характеризувалась глибшими структурними змінами ЛШ і клапанною регургітацією. Висновки. При ХСН із надлишковою масою тіла та ожирінням нижчі рівні ЗХС і ТГ супроводжуються чималою дилатацією камер серця та ГЛШ, переважанням за поширеністю ексцентричного типу ГЛШ, глибшими функціональними клапанними порушеннями. It has been demonstrated that high lipid content is accompanied with better course and surviving in chronic heart failure (CHF), which was called “the lipids paradox”. There are a very limited number of investigations which studied the relationship of lipid levels and indices of myocardial remodeling. Aim. To study the features of myocardial remodeling in patients with CHF with overweight and obesity depending on the total cholesterol (TCL) and triglyceride (TG) levels. Materials and methods. 230 patients were examined and analyzed 101 case histories of patients of with CHF of I–III functional class on the background of overweight and obesity I–III degree. CHF FC was determined by the classifi cation of the New York Heart Association (NYHA). Normal, excess body weight and degree of abdominal obesity were detected by calculating the body mass index. Biochemical method was used to determine the blood levels of TCL and TG. The condition of myocardial remodeling was investigated by echocardiography. Results. It has been established, that smallest manifestation of myocardial remodeling was observed in patients with CHF on the background of overweight and obesity with high TCL level. The most severe manifestations of the heart chambers dilatation, left ventricle hypertrophy (LVH), and valvular functional changes characterized the patients with a low TCL concentration. High content of TG was also accompanied by a less pronounced cardiac remodeling, and the normal value of TG was characterized by more profound structural changes of the LV and valvular regurgitation. Conclusion. At CHF with overweight and obesity, lower TCL and TG levels are accompanied by more severe dilatation of the heart chambers and LVH, the prevalence of LVH eccentric type frequency, deeper functional valve disorders.
Myocardial remodeling in chronic heart failure with overweight and obesity taking into account the levels of total cholesterol and triglycerides
Keywords: серцева недостатність; серця ремоделювання; ліпідів рівень; надлишкова вага; ожиріння; heart failure; cardiac remodeling; lipids overweight; obesity