Клинико-фармацевтический анализ лечения артериальной гипертензии у пациентов с сахарным диабетом в госпитале Мнази Мнойя (Занзибар) - Мороз, В. А.; Moroz, V. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
С целью изучения соответствия используемых на практике схем лечения артериальной гипертензии у пациентов с сахарным диабетом II типа и современных рекомендаций проанализированы медицинские карты 348 пациентов в возрасте от 38 до 70 лет (средний возраст – 49±0,43 лет), которые пребывали на лечении в госпитале Мнази Мнойя (Занзибар). Исследуемые больные разделены на две группы: 301 пациент с сочетанием артериальной гипертензии и сахарного диабета составили группу исследования, 47 больных с артериальной гипертензией без сахарного диабета сформировали группу контроля. Обнаружено предпочтение в использовании ингибиторов АПФ, которое составляло 83,1% и 91,5% соответственно по группам. В группе исследования наблюдали гораздо больше вариаций сочетаний препаратов, что сопоставимо с имеющимися рекомендациями назначения препаратов согласно состоянию органов-мишеней. Превали- ровало использование сочетания ингибитора АПФ, блокатора кальциевых каналов и диуретика (69,4%). Нерациональным выглядело использование тиазидных диуретиков в роли монотерапии на фоне сахарного диабета. На основании выполненного исследования подготовлены практические рекомендации, которые предполагают этапность назначения антигипертензивных препаратов (ингибитор АПФ или недигидропиридиновый блокатор кальциевых каналов, затем подключение иных препаратов согласно терапевтическому эффекту и состоянию органов-мишеней с коррекцией дозы уже принимаемых препаратов). З метою вивчення відповідності використовуваних на практиці схем лікування артеріальної гіпертензії у пацієнтів з цукровим діабетом II типу та сучасних рекомендацій проаналізовано медичні карти 348 пацієнтів віком від 38 до 70 років (середній вік – 49±0,43 років), які перебували на лікуванні у госпіталі Мназі Мнойа (Занзібар). Досліджувані хворі розділені на дві групи: 301 пацієнт з поєднанням артеріальної гіпертензії і цукрового діабету склали групу дослідження, 47 хворих на артеріальну гіпертензію без цукрового діабету сформували групу контролю. Визначено перевагу у використанні інгібіторів АПФ, що становило 83,1% і 91,5% відповідно у групах. У групі дослідження спостерігали набагато більше варіацій поєднання препаратів, що можна порівняти з наявними рекомендаціями призначення препаратів згідно із станом органів-мішеней. Превалювало використання поєднання інгібітора АПФ, блокатора кальцієвих каналів та діуретика (69,4%). Нераціональним виглядало використання тіазидних діуретиків у ролі монотерапії на фоні цукрового діабету. На основі здійсненого дослідження підготовлено практичні рекомендації, що припускають етапність призначення антигіпертензивних препаратів (інгібітор АПФ або недігідропірідиновий блокатор кальцієвих каналів, потім підключення інших препаратів згідно з терапевтичним ефектом і станом органів-мішеней з корекцією дози препаратів, які хворий уже вживає). In order to study the conformity of the treatment regimen of arterial hypertension (AH) used in practice in patients with diabetes mellitus type II (DM) with current guidelines, medical records of 348 patients aged from 38 to 70 years (mean age, 49±0,43 years) in hospital Mnazi Mnoja (Zanzibar) were analyzed. The patients were divided into two groups: 301 patients with combination of AH and DM made the group of study and control group – 47 patients with AH. Preference of ACE inhibitors use was revealed, percentage in groups was respectively 83.1% and 91.5%. In study group the variation of drug combinations was much larger that is comparable with the existing guidelines prescribing drugs according to the state of the target organs. The use of combination of ACE inhibitor, calcium channel blocker and diuretic (69.4%) prevailed. The use of thiazide diuretics as monotherapy against the background DM looked irrational. Based on the completed research practical recommendations were worked out that presuppose phasing of antihypertensive drugs prescription (angiotensin-converting enzyme inhibitor or a non-dihydropyridine calcium channel blocker, and then prescription of other preparations according to the therapeutic effect and state of target organs with the titration of the preparations dose have already being taken).
Клініко-фармацевтичний аналіз лікування артеріальної гіпертензії у пацієнтів з цукровим діабетом у госпіталі Мназі Мнойа (Занзібар)
Clinical pharmaceutical analysis of the hypertension treatment in patients with diabetes mellitus in the hospital Mnazi Mnoja (Zanzibar)
Keywords: артериальная гипертензия; сахарный диабет; лекарственное лечение; рациональность лечения; артеріальна гіпертензія; цукровий діабет; лікування ліками; раціональність лікування; arterial hypertension; diabetes mellitus; medication; rational treatment