Застосування терапевтичних вправ у відновлювальному процесі легкоатлетів (на матеріалі стрибків у довжину) - Приходько, Крістіна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – комплекси терапевтичних вправ у відновлювальному процесі пацієнтів – легкоатлетів (стрибунів у довжину з розбігу) після мікропошкоджень медіальних і латеральних менісків. Предмет дослідження – клінічні особливості застосування терапевтичних вправ у відновлювальному процесі пацієнтів – легкоатлетів (стрибунів у довжину з розбігу) після мікропошкоджень медіальних і латеральних менісків. Мета дослідження – вивчення досвіду застосування терапевтичних вправ у відновлювальному процесі пацієнтів – легкоатлетів (стрибунів у довжину з розбігу) після мікропошкоджень медіальних і латеральних менісків. Методи дослідження: аналіз, узагальнення та інтерпретація науково-методичної літератури і глобальної мережі «Internet; тестування поточного рівня фізичної підготовленості пацієнтів – стрибок у довжину з місця, см; стрибок у висоту з місця, см; потрійний стрибок у довжину, см; стрибок у довжину з розбігу, см; модифікована проба Ромберга для визначення рівня нестабільності колінного суглобу: проба Ромберга 1 – травмована кінцівка позаду; проба Ромберга 2 – травмована кінцівка позаду; клінічні та лікарсько-педагогічні спостереження; опитування пацієнтів за (ВАШБ); методи математичної статистики. Object of the study – complexes of therapeutic exercises in the rehabilitation process of patients – track and field athletes (long jumpers from running) after microdamage’s of the medial and lateral meniscus. Subject of the study – clinical features of the use of therapeutic exercises in the rehabilitation process of patients – track and field athletes (long jumpers from running) after microdamage’s of the medial and lateral meniscus. Purpose of the study – study of the experience of the use of therapeutic exercises in the rehabilitation process of patients – track and field athletes (long jumpers from running) after microdamage’s of the medial and lateral meniscus. Research methods: analysis, generalization and interpretation of scientific and methodological literature and the global network «Internet»: testing of the current level of physical fitness of patients – long jump from a place, cm; high jump from a place, cm; triple long jump, cm; running long jump, cm; modified Romberg test to determine the level of knee joint instability: Romberg test 1 – injured limb behind; Romberg test 2 – injured limb behind; clinical and medical-pedagogical observations; patient survey (VAPS); methods of mathematical statistics.
Keywords: реабілітація; терапевтичні вправи; пацієнти; легкоатлети; стрибок у довжину; травми; колінний суглоб; меніск; rehabilitation; therapeutic exercises; patients; athletes; long jump; injuries; knee joint; meniscus