Рання діагностика ураження міокарда лівого шлуночка та лікування гіпертонічної хвороби в поєднанні з порушеннями метаболізму глюкози (клініко-експериментальне дослідження) - Колесник, Михайло Юрійович; Kolesnyk, M. Ju. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
У дисертаційній роботі представлено нове вирішення проблеми сучасної кардіології щодо оптимізації діагностики ураження міокарда лівого шлуночка у чоловіків з гіпертонічною хворобою та порушеннями метаболізму глюкози, а також покращення ефективності лікування цієї категорії хворих. Встановлено, що порушення деформаційних властивостей у поздовжньому напрямі є ранньою ознакою гіпертензивного ураження міокарда. Визначено вплив порушень метаболізму глюкози на деформацію міокарда, а також стан діастолічної функції лівого шлуночка у спокої та на фоні фізичного навантаження. Досліджено інформативність кардіотрофіну-1, С-термінального фрагмента проколагену I типу, цистатину С, аннексину V як маркерів ремоделювання міокарда. На моделі спонтанно гіпертензивних щурів з експериментальною гіперглікемією встановлені механізми ураження лівого шлуночка в умовах поєднання гіпертензії з цукровим діабетом 2 типу. Доведено доцільність використання комбінованої антигіпертензивної терапії зі включенням блокаторів ренін-ангіотензинової системи та антагоністів кальцію у чоловіків з гіпертонічною хворобою та порушеннями метаболізму глюкози. Показано, що комбінація периндоприлу з амлодипіном має позитивний вплив на діастолічну функцію, деформаційні властивості лівого шлуночка, динаміку циркулюючих маркерів ремоделювання міокарда та стан вуглеводного обміну. The dissertation presents a new solution for the problem of modern cardiology to optimize the diagnostic of left ventricle damage in hypertensive males with glucose metabolism abnormalities and to improve the efficacy of treatment in this cohort of patients. It was estimated that deterioration of myocardial deformation properties in the longitudinal direction is an early sign of hypertensive damage. It was determined the impact of glucose metabolism disorders both on myocardial deformation and resting and exertional left ventricular diastolic function. The diagnostic accuracy of cardiotrophin-1, C-terminal propeptide of procollagen I, cystatin C and annexin V as markers of cardiac remodeling was investigated. The mechanisms of left ventricle damage were established in hypertension with concominant diabetes using the model of spontaneous hypertensive rats with experimental hyperglycemia. It was proved the feasibility of combined therapy with inhibitors of renin-angiotensin system and calcium antagonists in hypertensives with glucose metabolism abnormalities. It was shown the positive effect of combination of perindoprile with amlodipine on left ventricle diastolic function, deformation properties, dynamics of markers of cardiac remodeling and glycemic status.
Early diagnostic of left ventricular damage and treatment of arterial hypertension with glucose metabolism abnormalities (clinical-experimental study)
Keywords: гіпертонічна хвороба; порушення метаболізму глюкози; деформація міокарда; діастолічна функція; біологічні маркери ремоделювання; блокатори ренін-ангіотензинової системи; гипертоническая болезнь; нарушения метаболизма глюкозы; деформация миокарда; диастолическая функция; биологические маркеры ремоделирования; блокаторы ренин-ангиотензиновой системы; arterial hypertension; glucose metabolism abnormalities; myocardial deformation; diastolic function; biomarkers of remodeling; inhibitors of renin-angiotensin system