Рівень αльфа-фактора некрозу пухлини у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії - Гончаров, Олександр Вікторович (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, 2019)
Обстежено 66 хворих на гіпертонічну хворобу II стадії й 31 практично здоровий об'єкт. Пацієнтам проведено визначення рівня альфа-фактора некрозу пухлини у сироватці крові. У хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії рівень α-фактора некрозу пухлини достовірно вищий, ніж у практично здорових осіб. При збільшенні рівня артеріального тиску активність α-фактора некрозу пухлини також підвищується.
Keywords: гіпертонічна хвороба; α-фактор некрозу пухлини; прозапальна активація