Синтез, фізико-хімічні та біологічні дослідження деяких похідних 1- r-7-r1-8-r2-3,7-дигідро-1h-пурин-2,6-діону з синтоном 1,2,4-тріазолу - Князевич, П. С. (Буковинський державний медичний університет, 2017)
Більшість лікарських засобів, що використовуються у наш час, мають у своєму складі гетероциклічну систему, яка позитивно впливає на біологічну активність. Сферою наших інтересів у даному напрямку стали такі ароматичні системи як 1,2,4-тріазол та 1,7,8-заміщені ксантини. На базі даних структур синтезовано велику кількість лікарських препаратів, але, не дивлячись на це, похідні 1,2,4-тріазолу та теофіліну вивчені недостатньо повно. Залишається відкритим питання пошуку більш економічно доцільних, біологічно активних, легких в отриманні та малотоксичних сполук, які могли б допомогти у вирішенні важливих питань медицини та фармації. Тому дослідження нових похідних цих гетероциклічних структур є актуальним і перспективним напрямком наукової роботи.