Особливості експресії ізоформ синтази оксиду азоту у міокарді лівого шлуночка щурів при артеріальній гіпертензії різного генезу - Федотова, М. І.; Ковальов, Микола Михайлович; Жулінський, Володимир Олександрович; Каджарян, Єлизавета Віталіївна; Федотова, М. И.; Ковалев, М. М.; Жулинский, В. А.; Каджарян, Е. В.; Fedotova, M. I.; Kovalev, M. M.; Zhulinsky, V. A.; Kadzharyan, E. V. (My University, 2017)
Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною смерті у всьому світі. Особливу поши реність набуває патологія міокарда. Оксид азоту та синтаза оксиду азоту виконує кардіопротективну та кардіодепресивну ролі при ССЗ. Саме тому метою дослідження було встановити особли вості показників експресії та балансу ізоформ NOS в міокарді лівого шлуночка серця при різних експериментальних моделях артеріальної гіпертензії (есенціальної та ендокринно-сольовій). Сердечно-сосудистые заболевания (ССЗ) является основной причиной смерти во всем мире. Особую распространенность приобретает патология миокарда. Оксид азота и синтаза оксида азота выполняет кардиопротекторную и кардиодепрессивную роли при ССЗ. Именно поэтому целью исследования было установить особенности показателей экспрессии и баланса изоформ NOS в миокарде левого желудочка сердца при различных экспериментальных моделях артериальной гипертензии (эссенциальной и эндокринно-солевой). Cardiovascular diseases (CVD) are known as the leading cause of death worldwide. The prevalence of myocardial pathology is especially widespread. Nitric oxide and nitric oxide synthase performs cardioprotective and cardiodepressive roles in CVD. The purpose of this study was to reveal the features of the expression and balance of NOS isoforms in the myocardium of the left ventricle under various experimental models of arterial hypertension (essential and endocrine-salt).
Особенности экспрессии изоформ синтаза оксида азота в миокарде левого желудочка крыс при Артериальной гипертензии различного генеза
Peculiarities of expression of nitric oxide synthase isoforms in left ventricular myocardium of rats in arterial hypertension of various geneses
Keywords: ізоформи; синтаза оксиду азоту; ремоделювання міокарду; лівий шлуночок; серця; артеріальна гіпертензія; щури; shr; wistar; изоформы; синтаза оксида азота; ремоделирование миокарда; левый желудочек; серця; артериальная гипертензия; крысы; shr; wistar; isoforms; nitric oxide synthase; myocardial remodeling; left ventricle; heart; arterial hypertension; rats; SHR; Wistar lines