Оцінка розповсюдженості та інтенсивності карієсу зубів у дітей з бронхіальною астмою - Лепетченко, Єлизавета Станіславівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Незважаючи на високі досягнення в розвитку стоматології, захворюваність карієсом зубів залишається гострою проблемою у дітей. Серед чинників ризику виникнення карієсу вагоме місце займає соматична патологія. У її структурі, поширеність бронхіальної астми серед дитячого населення становить від 1 до 18%. Лікування бронхіальної астми, окрім терапевтичного ефекту, викликає зміну низки фізико-хімічних та імунологічних параметрів ротової рідини, що сприяє карієсогенній ситуації в ротовій порожнині. Мета дослідження. Вивчити розповсюдженість та інтенсивність каріозного процесу у дітей віком від 3 до 17 років на базі КНП «Міська дитяча лікарня №5» ЗМР Хортицького району м. Запоріжжя. Матеріал і методи. В процесі дослідження обстежено 143 пацієнта віком від 3 до 17 років, хворих на бронхіальну астму. Серед них 8 дітей віком від 3 до 5 років, 56 віком від 6 до 11 років і 79 дітей віком від 12 до 17 років.
Keywords: тези доповідей