Bone metabolism changes after laparoscopic greater curvature plication. A one-year study - Nykonenko, A. O.; Haidarzhi, Ye. I.; Bužga, M.; Никоненко, Андрій Олександрович; Гайдаржі, Євген Іванович; Бужґа, М.; Никоненко, А. А.; Гайдаржи, Е. И.; Бужга, М. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
In addition to the positive effect of weight loosing after bariatric surgery, the post-operative period is often associated with significant changesin bone metabolism. Aim. The aim of this study was to examine changes in bone turnover markers and indicators of dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) within 12 months after laparoscopic greater curvature plication (LGCP). Materials and methods. We studied 54 patients from class III obesity who underwent LGCP. The average preoperative weight of the patientswas 125.5±19.1 kg, and BMI of 43.0±4.9 kg/m2. The gender distribution of the cohort was 35.2% man and 64.8% women. At three time pointsafter the operation (at 3, 6 and 12 months) control examination was conducted that included DXA and markers of bone metabolism. Results.After the surgical treatment we registered significant reduction of all the anthropometric indicators (ρ<0.05; EWL12 45.8±18.8%; EBL1255.1±23.4%). According to the controlled studies on the 12th months, a significant increase in bone turnover markers was revealed (ρ<0.05; CTX,P1NP, OC, OPG, VTD) and reducing of PTH (ρ<0.05). The measure of DXA on the 12th month of observation showed no significant changesin bone metabolism. Strong positive correlation was uncovered between markers of bone metabolism: CTX / P1NP (r=0.790, p=0.000), CTX/OC, P1NP/OC (r=0.7, p=0.000), minor correlation between PTH/OC (r=0.249, p=0.027). We also report a minor and weak negative correlationbetween the markers of bone metabolism (CTX, P1NP, OC and VTD) and anthropometric data. Conclusions. Twelve months post LGCP markers of bone turnover (CTX, P1NP, OC, OPG, VTD) were signifi cantly increased. The increasedlevel of VTD is associated with the loss of FAT. Also the change in DXA was detected. Незважаючи на позитивний ефект втрати ваги після баріатричних операцій, післяопераційний період часто пов’язаний зі значнимизмінами в метаболізмі кісткової тканини. Мета роботи – вивчення динаміки маркерів ремоделювання кістки та показників її двоенергетичної рентгенівської абсорбціометріїпротягом 12 місяців після лапароскопічної плікації великої кривизни шлунка. Матеріали та методи. Досліджували 54 пацієнти з ожирінням III ступеня, які перенесли лапароскопічну плікацію великої кривизни шлунка. Середня передопераційна вага пацієнтів була 125,5±19,1 кг і ІМТ 43,0±4,9 кг/м2. Поділ за статтю був такий: 35,2%чоловіків і 64,8% жінок. Контрольне обстеження здійснили на 3, 6 і 12 місяці після операції. Обстеження включало вимір показниківдвоенергетичної рентгенівської абсорбціометрії та визначення маркерів кісткового метаболізму. Результати. Після хірургічного лікування зареєстрували значне зниження всіх антропометричних показників (ρ<0,05; EWL1245,8±18,8%; EBL12 55,1±23,4%). Згідно з результатами досліджень через 12 місяців виявили значне збільшення маркерів ремоделюваннякістки (ρ<0,05; CTX, P1NP, OC, OPG, VTD) та зниження PTH (ρ<0,05). Виміри показників двоенергетичної рентгенівської абсорбціометріїна 12 місяць спостереження не показали будь-яких істотних змін у метаболізмі кісткової тканини. Сильна позитивна кореляція виявленаміж маркерами кісткового метаболізму: CTX/P1NP (r=0,790, р=0,000), CTX/OC, P1NP/OC (r=0,7; р=0,000), незначні кореляції – міжРТН/OC (r=0,249, р=0,027). Також помічено незначну і слабку негативну кореляцію між маркерами кісткового метаболізму (CTX,P1NP, OC і VTD) та антропометричними даними. Висновки. Через 12 місяців після лапароскопічної плікації великої кривизни шлунка значно збільшуються маркери ремоделювання кістки (CTX, P1NP, OC, OPG, VTD). Підвищений рівень вітаміну D пов’язаний із втратою жирової тканини. Визначаються змінипоказників двоенергетичної рентгенівської абсорбціометрії. Несмотря на положительный эффект потери веса после бариатрической операции, послеоперационный период часто связан созначительными изменениями в метаболизме костной ткани. Цель работы – изучение динамики маркеров ремоделирования кости и показателей двухэнергетической рентгеновской абсорбциометрии в течение 12 месяцев после лапароскопической пликации большой кривизны желудка. Материалы и методы. Исследовали 54 пациента с ожирением III степени, перенесших лапароскопическую пликацию большойкривизны желудка. Средняя предоперационная масса пациентов – 125,5±19,1 кг и ИМТ 43,0±4,9 кг/м2. Распределение по полубыло следующим: 35,2% мужчин и 64,8% женщин. Контрольное обследование проводилось на 3, 6 и 12 месяцы после операции. Обследование включало измерение показателей двухэнергетической рентгеновской абсорбциометрии и определение маркеровкостного метаболизма. Результаты. После хирургического лечения зарегистрировано значительное снижение всех антропометрических показателей (ρ<0,05;EWL12 45,8±18,8%; EBL12 55,1±23,4%). Согласно результатам исследований через 12 месяцев было обнаружено значительное увеличениемаркеров ремоделирования кости (ρ<0,05; CTX, P1NP, OC, OPG, VTD) и снижение PTH (ρ<0,05). Измерения показателей двухэнергетической рентгеновской абсорбциометрии на 12 месяц наблюдения не показали каких-либо существенных изменений в метаболизмекостной ткани. Сильная положительная корреляция обнаружена между маркерами костного метаболизма: CTX/P1NP (r=0,790, р=0,000),CTX/OC, P1NP/OC (r=0,7, р=0,000), незначительные корреляции между РТН/OC (r=0,249, р=0,027). Также замечена незначительная ислабая отрицательная корреляция между маркерами костного метаболизма (CTX, P1NP, OC и VTD) и антропометрическими данными. Выводы. Через 12 месяцев после лапароскопической пликации большой кривизны желудка значительно увеличиваются маркерыремоделирования кости (CTX, P1NP, OC, OPG, VTD). Повышенный уровень витамина D связан с потерей жировой ткани. Отмечаютсяизменения показателей двухэнергетической рентгеновской абсорбциометрии.
Зміни кісткового метаболізму після лапароскопічної плікації великої кривизни шлунка. Річне дослідження
Динамика костного метаболизма после лапароскопической пликации большой кривизны желудка. Годовое исследование
Keywords: Bariatric Surgery; Laparoscopic Plication; Bone Metabolism; баріатрична хірургія; лапароскопічна плікація; кістковий метаболізм; бариатрическая хирургия; лапароскопическая пликация; костный метаболизм