Вплив внутрішньочеревної гіпертензії на патоморфологічні особливості перебігу гострого деструктивного панкреатиту в експерименті - Морар, І. К.; Іващук, О. І.; Давиденко, І. С.; Рябий, С. І.; Вітковська, С. В.; Морар, И. К.; Иващук, А. И.; Давиденко, И. С.; Рябой, С. И.; Витковская, С. В.; Morar, I. K.; Ivashchuk, O. I.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
В експерименті на 36 лабораторних щурах досліджено вплив внутрішньочеревної гіпертензії на патоморфологічні зміни внутрішніх органів тварин після моделювання гострого деструктивного панкреатиту. Встановлено, що внутрішньочеревна гіпертензія протягом однієї доби викликає гіпоксію внутрішніх органів, тим самим прискорюючи та поглиблюючи деструктивно-запальні процеси їх тканин. Порівняно вираженіші патологічні зміни відзначено в тканинах нирок, селезінки та легень. В эксперименте на 36 лабораторных крысах исследовано влияние внутрибрюшной гипертензии на патоморфологические изменения внутренних органов животных после моделирования острого деструктивного панкреатита. Установлено, что внутрибрюшная гипертензия на протяжении одних суток вызывает гипоксию внутренних органов, тем самым ускоряя и углубляя деструктивно-воспалительные процессы ее тканей. Сравнительно более выраженные патологические изменения отмечены в тканях почек, селезенки и легких. The influence of abdominal hypertension on pathomorphological changes of the 36 rats' internals after the simulation of acute destructive pancreatitis in the experiment was investigated. It was revealed that abdominal hypertension causes hypoxia of internals within 24 hours and thus accelerates and aggravates the destructive and inflammatory processes in their tissues. The relatively more evident pathological changes were observed in the tissues of kidneys, spleen and lungs.
Влияние внутрибрюшной гипертензии на патоморфологические особенности течения острого деструктивного панкреатита в эксперименте
Influence of abdominal hypertension on pathomorphological features of acute destructive pancreatitis course in the experiment
Keywords: гострий деструктивний панкреатит; внутрішньочеревна гіпертензія; острый деструктивный панкреатит; внутрибрюшная гипертензия; acute destructive pancreatitis; abdominal hypertension