Похідні хінону як перспективні органічні кольорореагенти - Донченко, Анастасія Олександрівна; Васюк, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Сьогодні одним з найважливіших питань аналітичної хімії є пошук доступних кольорореагентів для розробки економічних та високочутливих методик аналізу лікарських засобів. Перспективним, на нашу думку, є застосування похідних хінону, які здатні утворювати забарвлені продукти в реакціях з лікарськими речовинами, що містять аліфатичну або ароматичну аміногрупи, гетероатом азоту. Тому метою роботи була розробка спектрофотометричних методик кількісного визначення лікарських засобів із застосуванням похідних хінону. При проведенні дослідження у якості реагентів використовували 2,3-дихлоро-1,4-нафтохінон, натрієву сіль 1,2-нафтохінон-4-сульфокислоти, п-хлораніл та алізариновий червоний. Об’єктами дослідження стали такі лікарські речовини, як ацетилцистеїн, атенолол, бетагістину дигідрохлорид, мельдоній та ксилометазолін.
Keywords: тези доповідей