Розробка та валідація спектрофотометричної методики кількісного визначення карведілолу у складі лікарських форм з використанням діазолю червоного ЖЖ - Малецька, Олена Романівна; Афендікова, Ю. С.; Васюк, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Діазоль червоний ЖЖ (4-нітробензолдіазонія тетрафторборат) – це кольорореагент, який випускається вітчизняною хімічною промисловістю. Діазосполуки – електрофільні реагенти, що здатні вступати в реакції електрофільного заміщення з ароматичними сполуками та з аніонами сильних СН-кислот. Унаслідок невеликої активності іонів діазонію реакція протікає направлено – з утворенням n- або о-ізомерів. Результатом такої взаємодії є утворення азобарвників. Це явище покладено в основу розробки спектрофотометричних методик кількісного визначення лікарських речовин на основі поглинання світлової енергії у видимій області спектра. Мета дослідження. Метою нашої роботи була розробка та валідація методики кількісного визначення карведілолу в таблетках на основі його реакції з діазолем червоним ЖЖ. Матеріал і методи. Об’єктом дослідження була субстанція карведілолу, барвник діазоль червоний ЖЖ, таблетки «Карведілол Канон» 12,5 мг. Як розчинник використовували метанол, воду очищену, натрію карбонат. Для реєстрації показників оптичної густини використовували спектрофотометр ULAB S131UV, ваги лабораторні електронні RADWAG XA 210.4Y, ультразвукову баню Sonorex Digitec DT100H. Вимірювання проводили у видимій області спектра в прямокутних кварцових кюветах з товщиною шару 1 см на фоні компенсаційного розчину, що не містив досліджуваної речовини.
Keywords: тези доповідей