Організаційні питання щодо взаємодії структур цивільного медичного забезпечення населення та підрозділів військово-медичного забезпечення військ у сучасний період: [методичні рекомендації] - Петрихін, Валерій Петрович (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Події останнього часу в нашій країні викликають пильну увагу не тільки до стану Збройних сил України, але і до їх медичного забезпечення. Багато років військова медицина України була зосереджена на цілком «мирні» функціях. Криза загальнодержавної системи охорони здоров'я України сприяла збільшенню потоку хворих у військово-медичних закладів усіх без винятку категорій осіб, які користуються правом лікування. Санітарно-гігієнічні умови, що існують у військах і складна соціально-економічна ситуація в державі сприяють значному зростанню загальної захворюваності особового складу Збройних Сил України і, як результат, погіршення стану здоров'я військовослужбовців. Разом з тим практика показує, що в діяльності медичної служби як цівильних так і військових частин відзначаються суттєві недоліки і навіть дефекти, має місце протиріччя між збільшеними вимогами військово-польової практикою особового складу медичної служби, недостатнім рівнем її підготовленості до виконання завдань військово-професійної діяльності, у тому числі в умовах реальних бойових дій.